Esimene samm on hinnata oma koduse majapidamise vajadusi. Arvesta pere suurust, igaühe vajadusi (näiteks allergiad või toidutalumatused), samuti koduloomade vajadusi. Üldine soovitus on hoida vähemalt kahe nädala jagu toidu- ja veevaru, kuid paljud eksperdid soovitavad varuda rohkemgi.
Toiduainete osas on oluline keskenduda mittekergesti riknevatele toodetele. Nendeks on konservid (liha, kala, köögiviljad, supid), kuivained (riis, pasta, oad, läätsed, kaerahelbed), teraviljad ja jahutooted, energiarikkad suupisted (pähklid, kuivatatud puuviljad, seemned, müslibatoonid, küpsised, maiustused, mesi).
Samuti tuleb arvestada joogivee kogumisega – rusikareegel on vähemalt kolm kuni neli liitrit vett inimese kohta päevas, sellest kaks joomiseks ja kaks hügieenitegevusteks ja toiduvalmistamiseks.
Rotatsioonisüsteem: hoia varud värsked
Toitude riknemise ja äraviskamise vältimiseks on mõistlik kasutada rotatsioonisüsteemi. Rotatsioon tähendab, et uusimad toiduained tuleb asetada varude taha ja vanemad tooted tuuakse ettepoole, et need esimesena ära tarbitaks. Ka kauplustes ja ladudes kasutusel lihtne ja loogiline paigutus aitab hoida varusid värskena ja vähendab raiskamist.
Rotatsioonisüsteemi rakendamiseks oma kodus tuleb varusid näiteks kord kuus või kvartalis üle vaadata, kontrollida varude seisukorda, märkida üles aegumiskuupäevad ja tarbida kõige varem aeguvad tooted esimesena.
Tarbitud toodete asemele tuleb leida asendustoode. Nii püsivad varud ajakohased ja perele piisavad.
Kasutada tuleks korralikke säilituskarpe, purke, et kuivained püsiksid värsketena ega puutuks kokku niiskusega.
Veevarud: kuidas säilitada ja uuendada