Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Aitab virelemisest! Ülikooliaastad ei pea mööduma ainult tatart süües

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kodust välja kolimine ja täiskasvanuelu toovad endaga kaasa palju uusi kulutusi ning uued sõbrad ja tegevused võivad viia olukorrani, kus kuu lõpus on toidulaud kesine. Selleks, et oma esimesi täiskasvanuaastaid nautida, aga mitte vireleda, tuleb juba varakult oma rahaasjadel silma peal hoida. Luminor panga partnersuhete projektijuht Janika Kask-Olev jagab näpunäiteid, kuidas sügisele rahatargalt vastu astuda.

Koosta ja järgi eelarvet

Paljudel juhtudel on rahaprobleemide aluseks tõsiasi, et kulutatakse rohkem kui raha teenitakse. Seega on oluline luua omale kulude ja tulude tabel, mille abil saad tagada endale tagavara nende asjade jaoks, mis on päriselt olulised.

«Eelarve loomist tuleks alustada oma harjumuste jälgimise ja kirja panemisega – kust raha sisse tuleb, kuhu kõige rohkem kulub, millised on vajalikud ja millised meelelahutuslikud kulutused. Seejärel saad analüüsida, kas ehk leidub kokkuhoiukohti või võimalusi lisaraha teenimiseks,» sõnas Kask-Olev. Lisaks aitab eelarve koostamine raha paremini kontrollida ja võlgasid vältida. Nii tekivad ka esimesed võimalused säästa ja investeerida.

Ostle nutikalt

Tudengitele ja noortele leidub palju soodustusi ning koolialguse pakkumisi. Suurepärane võimalus raha säästmiseks on teha eeltööd ja uurida, kas kodu sisustamisel, transpordi kasutamisel või meelelahutuse nautimisel on käimas mõnda sooduskampaaniat. Kanna alati oma tudengipiletit kaasas ning küsi julgelt soodustusi.

Jaga kulusid

Kuna täiskasvanu eluga alustades ei ole sissetulekud tavapäraselt kõige suuremad, siis kulude jagamine aitab raha säästa ja nii võid luua sõprusi ja tutvusi kogu eluks. Ülikooliaastatel kursusekaaslastega koos elamine on soodsam ning kindlasti ka seiklusterohkem. Samuti saab mitme inimesega koos elades jagada söögi- ja transpordikulusid.

Osakoormusega töö

Võimalusel saad õpingute kõrvalt alati raha teeninda, et oma sissetulekuid suurendada. Luminori partnersuhete projektijuht tõi välja mõned mõtted lisaraha teenimiseks: «Populaarne valik noorte seas on teenindusvaldkond, sest restoranides ning baarides saab graafikut vastavalt koolitundidele sättida. Suurepärane võimalus on ka oma hobiga, nagu näiteks fotograafia või sotsiaalmeedia sisuloome, tõsisemalt tegeleda ja sellega kooli kõrvalt taskuraha teenida.»

Odavam meelelahutus

Iga kokkusaamine sõprade või perega ei pea olema kulukas restoranis käik või kinokülastus. «Võimalusi soodsalt ja lõbusalt aega veeta on mitmeid – piknik looduskaunis pargis, kodune kino- või lauamänguõhtu, rabamatk ja palju muud,» pakkus Kask-Olev ideid. Kui aga ikkagi on plaan kulukamad tegevused ette võtta, siis tasub paika panna päeva eelarve. Nii väldid olukorda, kus ühe päevaga kulutad kõik oma säästud ja raha muude tähtsate tegevuste jaoks ei jäägi.

Tagasi üles