Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

TEEME SELGEKS Millal võiks koduaias lehti koristada

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Lehtede langemine sügisel on küll kaunis vaatepilt, kuid aiaomanikele toob see kaasa uue kohustuse – lehekoristuse. Tüütuna tunduv tegevus läheb lihtsamalt ja kiiremini, kui kasutada õigeid tööriistu ja töövahendeid. Miks üldse lehti koristada ja kuidas valida selle jaoks sobivat vahendit, räägib Husqvarna tootespetsialist Andrus Soomer.

Soomeri sõnul tasub sügisel lehed ära koristada nendest kohtadest aias, kus on soov hoida ilusat muruvaipa. «Maapinnale jäävad lehed kõdunevad kaua ning talvel võib lehekiht pakkuda sooja pelgupaika erinevatele kahjuritele ja haigustele, mis saavad seal rahulikult kevadeni toimetada. Selle tulemusena võib kevadel lumekihi alt vastu vaadata näiteks lumeseenest laiguline või muul põhjusel kahjustunud muru, mida tuleb hakata taastama,» räägib tootespetsialist ning lisab, et lehed võib jätta koristamata aga nendes piirkondades, kus muru väljanägemine ei ole nii oluline, nt viljapuude all või liigirikkust hoidvas aianurgas.

Soomer soovitab lehed koristada ka kõvakattega kõnniteedelt ja sissesõiduteedelt, sest märja ilmaga muutuvad lehtedega kaetud teed libedaks ning tekib suurem ohtu libastuda ja kukkuda.

Kuidas valida töövahendit?

Sobiv koristusvahend tasub valida vastavalt aiale ehk selle suurusele, lehtpuude rohkusele ja naabritele ning enda vajadustele, sealhulgas sellele, kuidas meeldib oma vaba aega sisustada.

Kui aega on rohkem ja aias toimetamine meeldib, siis sobib lehtede koristamiseks hästi koduaedades kõige sagedamini kasutatav murureha, millega saab lehed kenasti vallidesse kokku korjata, et sealt need käsitsi kärusse või näiteks kompostrisse tõsta.

«Murureha on sobiv vahend ükskõik milliste lehtede – nii kuivade kui märgade – koristamiseks ning sobib hästi neile, kes tahavad ühendada aiatööd mõningase füüsilise koormusega,» soovitab tootespetsialist.

Üha rohkem kasutatakse koduaedades ka lehepuhureid, eriti just akutoitel variante, mis on kerged ja vaiksemad ning ei häiri naabreid. Sarnaselt rehaga saab ka lehepuhuriga koristada nii kuivasid kui märgasid lehti, puhudes need kokku vallidesse, et need seejärel kompostikasti või mujale tõsta.

«Lehepuhurid on sobivad vahendid suurematesse aedadesse, kui on koristada rohkem lehti, sest need teevad töö ära väga kiiresti. Üks lehepuhuri eelistest on ka see, et koristada saab ka kitsastest käikudest, kuhu teiste tööriistadega ligi ei pääse,» toob Soomer esile.

Soomeri sõnul vajab lehepuhuri kasutamine esialgu veidi harjutamist, kuid tulemused tulevad kiiresti. «Lehepuhurit kasutades on oluline jälgida tuule suunda: lihtsam on puhuda alla tuult ja koguda lehed vaaludesse ühe nurga või serva suunas. Kogu tööfront võiks olla korraga 5-6 meetrit ja puhuda tuleks puhurit endast kordamööda vasakule ja paremale suunates. Vastavalt alale, tasub reguleerida ka puhumisvõimsust: kui puhastate lehtedest lillepeenart, siis kasutage vaiksemat režiimi, kui aga hekki, siis tugevamat režiimi,» lisab ta.

Kuivade lehtede koristamiseks võib kasutada ka tavalist muruniidukit, millel on koguja. «See on sobiv töövahend keskmise suurusega aeda, oluline on, et lehed oleksid kuivad. Kogujaga muruniidukit võib kasutada ka teise sammuna, et reha või lehepuhuriga kokku kogutud lehtedest üle sõita, et neid peenestada ja kogujasse tõmmata. Peenestatud lehed võtavad vähem ruumi ja lagunevad kompostis kiiremini,» selgitab tootespetsialist.

Ka enamikule raideritele või aiatraktoritele saab kinnitada kas kogujaga pühkija või ette harja – need sobivad hästi lehtede puhastamiseks suurematest aedadest. «Kasulik on see, et neid masinaid saab sügisel kasutada lehtede kokku korjamiseks ning niiduhooajal murujääkide koristamiseks. Järelveetav lisatarvik sobib paremini kuivade lehtede kokku koristamiseks, ettekinnitatava harjaga saab kokku pühkida aga ka märgasid lehti,» räägib Soomer.

Märksõnad

Tagasi üles