Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Röstitud kohvi tüübid

Copy
Foto: De'Longhi

Legend räägib, et Kaldi-nimeline kitsekarjus avastas kohvi, kui ta oma kitsi Abessiinia nõlvadele viies märkas, et viimased käitusid pärast põõsastest leitud punaste viljade söömist energiliselt. Kaldi viis osa vilju Chehodeti kloostri abtile, kes keetis neid ja sai nii kibeda joogi, et tal ei jäänud muud üle, kui see tulle visata. Kui marjad kuumadele sütele maandusid, said need röstitud ja viljade sees olevad oad eritasid meeldivat aroomi.

See lugu kirjeldab kohvi röstimist, mis täiustab selle maitseid ja aromaatseid noote. Rohelised kohvioad peavad olema allutatud kõrgetele temperatuuridele, et tuua esile kohvi parimad omadused.

Selle protseduuri käigus läbivad oad mitmeid muutusi: nende maht suureneb 100 protsenti, niiskuse kadumise tõttu muutuvad nad kergemaks, väheneb nende kofeiini- ja happeliste koostisosade sisaldus, samas kui rasvade osakaal veidi suureneb.

Tasub selgitada, et kohvitassis leiduvad lõhnad ja maitsenoodid on ka selle piirkonna saaduseks, kust uba pärit on – pinnas, kuhu see on istutatud, töötlemismeetod (looduslik, pestud, mesi) ja valitud valmistamismeetod.

Röstimisel on neli põhitüüpi: hele, keskmine, keskmiselt tume ja tume. Ükski neist pole teisest parem. Röstimise aste sõltub sellistest teguritest nagu tarbimisharjumused (mõned inimesed eelistavad kerget röstimist happelise maitse tõttu, mida see kohvile annab, teised eelistavad tumedat rösti, mis on mõrkjam), aga ka sellest, milleks see mõeldud on (rösti degusteerimine, rösti tarbimine hotellinduses). Erinevat tüüpi kohvi ekstraheerimiseks sobivad ka erinevad röstimisastmed.

4 röstimisastet

Iga kohvi tõmbamise meetodi jaoks on soovitatav oma röstimise tase.

Hele röst: uba on kaneelivärvi, ilma õlita pinnal. Sellel on hästi tuntav happesus ja selle algsed lõhnad, nagu lille-, puuvilja- ja ürdiaroomid, on esile tõstetud. Kofeiinisisaldus on kõrge. Ideaalne filterkohvimasinate jaoks.

Keskmine röst: tagab tasakaalu happesuse, magususe ja aroomi vahel. Ubade pinnal ei ole õli. Oa värvus on veidi tumedam ja see säilitab oma kofeiinisisalduse. Tänu sellele, et see pakub tasakaalustatud maitseid, kasutatakse seda tüüpi röstimist spetsiaalsel kohvide degusteerimisel, et määrata nende kvaliteet. Sobib nii filterkohvimasinatele kui ka espressomasinatele.

Keskmine-tume röst: seda iseloomustab intensiivne pruun toon, madal happesus, šokolaadinoodid ja kõrge kofeiinisisaldus. Oa pinnal on näha veidi õli. Suhkrute karamelliseerumine toob esile pähklise, karamelli ja šokolaadi maitse.

Tume röst: oad on tumedamad, peaaegu mustad. Nende pinnal olevad õlid annavad neile läike. Tavaliselt on neil mõrkjas, vürtsikas maitse, kuid hea tume röst võib paljastada ka šokolaadi või kakao noote. Happesuse tase on madalam, nagu ka kofeiinisisaldus. See on hea röstivalik espressomasinate jaoks.

Rohelist kohvi tuleb röstida nii, et meie meeli rõõmustavad ained, nagu aroom ja maitsed, saaksid välja areneda. Füüsilised muutused, mille uba röstimisprotsessi ajal läbi teeb, on teekonna algus, mis viib suurepärase tassi kohvi meeldiva universumini.

Copy
Tagasi üles