:format(webp)/nginx/o/2024/10/21/16431382t1hb163.jpg)
«Enne kui panete külmkapi uksele toitu, mõelge, kui tihti te seda avate,» ütleb Ameerika peakokk Molly Gordon.
Külmkappi avades satub soe õhk sisse, mõjutades esmajoones just uksel olevat kraami. Ukse küljes asuvad sahtlid on kõige soojemaks kohaks külmikus, mistõttu ei tohiks kiiresti riknevaid toiduaineid sellel hoiustada.
Lihatooted
Lihatooteid ei tohiks hoida külmkapi uksel pidevate temperatuurikõikumiste tõttu. Neid on parem hoida külmkapi tagaosas, kus on ühtlasi ka kõige madalam temperatuur.
Juust
Seda ei tohiks hoida uksel samadel põhjustel nagu lihatooteid. Moodsates külmikutes on spetsiaalsed sektsioonid juustu jaoks, kus toode püsib võimalikult kaua värske, kirjutab Vakarys Ekspresas.
Puuviljad ja köögiviljad
Külmikutes on kambri põhjas spetsiaalsed sahtlid puu- ja köögiviljade jaoks, mis on mõeldud niiskustaseme reguleerimiseks. See säilitab viljade värskuse ja maitse.
Munad
Munad säilivad kõige paremini ühtlasel temperatuuril. Külmiku ukse küljes muutub aga temperatuur pidevalt. Temperatuurikõikumised võivad aga kiirendada bakterite levikut.
Piim
Külmiku kõige külmem koht asub alumise riiuli tagaseinas, kuhu võiks paigutada ka piima. Kui piimapakk on kord juba avatud, vajab see normaalseks säilimiseks stabiilset temperatuuri ja keskkonda.
Milline on külmkapi kõige räpasem kamber?
Mitmed uuringud näitavad, et koduomanike külmkappide seis on üpris halb. Külmkapp, mida pole ammu korralikult puhastatud, vohab nii hallitus- kui pärmiseentest, kahjulikest bakteritest rääkimata.
Üllatuslikul kombel ei peitu külmkappide kõige räpasem koht selle lihariiulil, samuti ka mitte piimatoodetele mõeldud kambris. Uuringust selgub, et kõige enam baktereid ning haigusetekitajaid leidub hoopis köögivilja- ja puuviljasahtlites, vahendab thekitchn.com.
Nendest võib muu hulgas leida nii salmonella baktereid kui ka ohtlikku listeeriabakterit, mis erinevalt paljudest teistest bakteritest suudab külmkapi kesistest temperatuuridest hoolimata visalt paljuneda.