:format(webp)/nginx/o/2024/10/21/16432248t1h21d4.jpg)
Halloweeni pühad on teiselt poolt ookeani vaikselt meie kultuuriruumi imbunud ning saanud ehk populaarsemakski kui mardipäev. Ameerikapärase püha tunnuseks on kõrvits, mille sisse on graveeritud hirmus nägu, kuid sellistel kõrvitsatel on komme kiiresti riknema minna ja kössi vajuda. Õnneks leidub üks nipp, mis hoiab irvakil näoga kõrvitsa pikalt pringi ja hallitusest vabana.
Kõrvitsa säilivusaja pikendamiseks saab väga edukalt kasutada äädikat. Tupsutades švammiga äädikat kõrvitsale nii seest kui väljast ning üle kõigi teiste kohtade, kus viljaliha otse õhuga kokku puutub, püsib kõrvits pikemalt värske ning kõrvitsa sisse nikerdatud nägu ei vaju longu.
Toimib see üsna lihtsal loogikal: äädikas tapab olemasolevad bakterid ja mikroobid ning tõrjub uusi. Selleks, et värsked bakterid pärast natukese aja möödumist siiski võimust ei võtaks, tuleks kõrvitsat äädikaga iga mõne päeva tagant tupsutada.
Kõrvitsad riknevad eriti kiiresti, kui temperatuur suurelt kõigub. Selle pärast ei püsi kõrvits praegusel aastal õues kuigi kaua ilus, kuna öökülm võtab ta lihtsalt ära. Kõrvitsale ei meeldi öökülm kohe üldse, seega tuleks neid hoida toas. Nikerdatud näoga kõrvits mõjub efektselt ka aknalaual!
Muidugi rikneb lahti lõigatud kõrvits kiiremini kui kinnine – see on paratamatus, kuid eelpool välja toodud nipiga, saab säilivusaega oluliselt pikendada. Siiski ei kõlba selline kõrvits hiljem süüa. Ka küünla põlemisel tekkiv tahm, mis viljalihale kinnitub, muudab halloween'i kõrvitsa söödamatuks.