Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

EKSPERDI SALANIPP Kvaliteetse pasta tunned just selle järgi ära

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pasta tootmisega tegeleva perefirma Pastificio Bragagnolo omanik ja tegevjuht Furio Bragagnolo paljastab kvaliteetse pasta saladuse.

25. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist pastapäeva. Tähtpäev sai alguse 1995. aastal, mil Roomas toimunud rahvusvahelisel pastakonverentsil otsustati reserveerida eraldi päev pastade tunnustamiseks, vahendab MTV Uutiset.

Pakend ütleb kõik

Bragagnolo sõnul peaksime enne ostmist pakendit hoolikalt uurima. «Kõigepealt pöörake tähelepanu pasta värvusele. Kvaliteetse pasta värvus on helekollane,» ütleb Bragagnolo.

Pastade värvierinevus on nimelt seotud nende valmistamisviisiga. Kui pastat kuivatada masstootmisliinil hästi kiiresti, muutub selle värvus kollakaks ning keetmise järel on tulemuseks läikiv ja libedavõitu pasta, vahendab Iltalehti.

Aeglaselt kuivatatud pasta on seevastu heledam, mõnikord isegi valge. Lisaks heledale värvusele iseloomustab kvaliteetset pastat hägune, poorne ja lihtsakoeline välimus. Kastmed ja soustid kinnituvad eksperdi sõnul kõige paremini just karedale pastale.

Ka valgusisaldus on oluline. Bragagnolo sõnul peaks see olema umbes 13–14 protsenti. Kolmas oluline punkt on pasta valmistamismeetod.

«Kvaliteetne pasta valmib pronksist pressis. See meetod muudab pasta pinna krobeliseks, mistõttu jääb kaste ka hõlpsamini kinni,» lisab ta.

Kolm levinud viga, millega võid rikkuda oma pastaroa

Kallad keetmisvee minema

Arvatakse, et pasta või makaronide keetmisel on kõige olulisem keeduveele soola lisada. Tegelikkuses ei oma see mitte mingisugust tähtsust, kuna valame soola hiljem nii või naa kraanikausist alla. Kui pasta on valmis, võid alles jätta tassitäie tärkliserikast keeduvett, millest võib olla abi kastmete valmistamisel.

Lisad veele toiduõli

Tippkokad leiavad, et kvaliteetse toiduõli lisamine keeduvette on üks naeruväärsemaid asju, mida köögis teha võib. Makarone tuleks keetes aeg-ajalt segada, sedapidi ei kleepu pasta kokku. Õli ei mängi siinkohal küll mingit rolli.

Kasutad sooja vett

Keedupotis peab alguses olema külm vesi, millel lastakse keema minna. Sellega hävivad kõik vees olevad bakterid. Jah, sa lugesid õigesti, ka kraani- ja joogivees leidub baktereid!

Märksõnad

Tagasi üles