Soome on uuendanud oma toitumisjuhiseid, et need vastaksid paremini teiste Põhjamaade omadele. Üks soovitusi hõlmab töödeldud liha, nagu sink ja sardellid, pea täielikku vältimist.
Soome ameti avaldus ajas lihatööstusel harja punaseks (1)
Uues toitumisjuhises rõhutatakse taimse toitumise tähtsust, sealhulgas 500–800 grammi köögiviljade, puuviljade ja marjade igapäevast tarbimist. Samuti soovitab toitumisjuhis inimestel vältida töödeldud liha.
Juhiseid uuendati viimati kümme aastat tagasi. Uue toitumisjuhise koostamist juhtis riiklik toitumisnõukogu, kus osalesid ministeeriumid, ülikoolid, tarbijarühmad, toiduainetööstus ja valitsusvälised organisatsioonid.
Soome toitumissoovitused põhinevad Põhjamaade juhistel, mida uuendati 2023. aasta suvel.
Töödeldud lihaga seotud peamine mure seisneb teadusuuringutes, mis on seotud nende tarbimise ja jämesoolevähi riski vahel.
Praktikas soovitavad uued juhised piirata punase liha söömist maksimaalselt kuni kaheks korraks nädalas. Lisaks soovitatakse suupistena liha söömist peaaegu täielikult vältida.
Yle uuris kahelt lihatöötlemisettevõttelt Atria ja Snellman, mida nemad uutest soovitustest arvavad.
Atria teadus- ja arendusjuht Anu Saranpää ütles, et tema arvates on kahetsusväärne, kui üks tootegrupp tuuakse välja üdini negatiivsena. Ta lisas, et tarbijad otsustavad praegu ja edaspidi ise, mida nad söövad.
Snellmani tegevjuhil Markus Hellströmil oli sarnaseid tundeid. «Arvame, et tarbijad on tänapäeval nendest asjadest väga teadlikud. Igaüks mõtleb nende peale ise,» ütles Hellström. Lisaks märkis ta, et uute soovituste tõttu, mis kutsuvad inimesi üles vähendama näiteks soola ja rasva tarbimist, ei ole ettevõttel plaanis oma toodete retsepte muuta.
«Mõistame oma vastutust tarbijate ja rahvatervise ees ning sellega arvestame ka oma tootearenduses. Kui tarbijate nõudlus muutub oluliselt, siis reageerime sellele uute toodetega,» ütles Hellström.
Tegevjuhi sõnul on raske hinnata, millist mõju uued toitumisjuhised avaldavad. «Usun, et muutused on lühiajaliselt mõõdukad. Pikemas perspektiivis on suurem muutus kindlasti võimalik,» ütles ta.
Snellmani tegevjuht lisas, et sööb töödeldud liha iga päev. «Minu jaoks on maitse esmatähtis. Isiklikke valikuid tehes mõtlen enda tunnetele ja enesetundele pärast erinevate toitude söömist,» sõnas ta ja lisas, et tervis on lai ja kõikehõlmav teema.
«Meie asi ei ole hinnata erinevaid soovitusi ja seda, mida inimesed söövad. Püüame tagada, et tarbijad, kes siiski soovivad lihatooteid osta, leiaksid meilt häid valikuid,» ütles Hellström.
Samas Atria Saranpää sõnul ei ole soovitused tarbijate harjumusi kuigi palju kujundanud, küll aga on neil mõju toiduainetööstusele. «Toitumisjuhiste konkreetne mõju on paremini nähtav toitlustusettevõtetes, nagu avaliku sektori köögid, lasteaiad, koolid ja haiglad,» ütles Saranpää.