Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Eksperdid selgitavad välja: kas ketšup käib külmkappi või mitte?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Yau Ming Low / Shutterstock

Inimesi paeluvad erisorti vaidlused. Üheks selliseks kõneaineks on ketšup – kus siis peaks seda hoidma – kas külmkapis või köögikapis? See igavene dilemma jagab inimesi kahte leeri, kus ühed eelistavad külmkappi, et tagada ketšupi värskus, ja teised usuvad, et kapi temperatuur ei kahjusta selle kvaliteeti. Nüüd on mitmed toiduohutuse eksperdid, tarbijakaitsjad ja isegi ketšupitootjad püüdnud sellele küsimusele vastust leida.

Heinzi UK haru on avaldanud sotsiaalmeedias oma selge seisukoha: «Ketšup käib külmkappi!» Enam kui 62 protsenti vastanutest toetab seda väidet, kuid ligi 37 protsenti eelistab endiselt hoida ketšupit köögikapis. Samas on Heinz eelnevalt öelnud, et ketšupi looduslik happesus võimaldab seda ka toatemperatuuril säilitada. Kuid firma sõnul aitab külmkapis hoidmine ketšupi kvaliteeti paremini säilitada.

Eksperdid: «Külmkapis hoidmine tagab maitse ja kvaliteedi»

Toiduohutuse spetsialist Martin Bucknavage Penn State'i ülikoolist on üllatunud, et see teema üldse nii palju vaidlusi põhjustab. Tema sõnul: «Kui soovite, et ketšup säiliks parima kvaliteedi juures, siis hoidke seda külmikus.» Bucknavage rõhutas, et avatud ketšupipudelil on risk hallituse tekkeks, kui seda pikka aega toatemperatuuril hoida. «Isiklikult hoian oma ketšupit külmkapis, kuna mulle meeldib, et see on kindla konsistentsiga ega muutu vedelaks,» lisas ta.

Teine asjatundja kinnitas samuti, et kuigi toatemperatuuril hoitud ketšup ei tekita tõenäoliselt toidumürgitust selle säilitusainete rohke sisalduse tõttu, säilib ketšupi maitse ja tekstuur külmas paremini. Ta lisas, et pikaajalisel hoidmisel kapis võib ketšup kaotada oma toiteväärtust, kuigi vähesed inimesed vaatavad ketšupit kui toitumise põhiallikat.

Aga kui suur on risk?

Rääkides ohutusest, rahustas toiduteaduse professor Donald W. Schaffner Rutgersi ülikoolist inimesi, öeldes, et ketšup on valmistatud säilitusainete ja hapetega, mis hoiavad bakterite kasvu kontrolli all. Tema sõnul ei pea ketšupi hoidmisel liiga paranoiline olema. «Toatemperatuuril ketšupist toidumürgituse saamise tõenäosus on väga väike,» ütles Schaffner. «Peamine risk on maitse kadu.»

Kokkuvõte: valik on teie

Kuigi ketšupit võib ohutult hoida nii külmkapis kui ka toatemperatuuril, tõdevad eksperdid, et külmkapis hoidmine säilitab selle parima maitse ja konsistentsi. Kuid nagu Schaffner ütleb: «Parim koht ketšupi hoidmiseks on seal, kus te ise eelistate.»

Allikad: Guardian, TikTok, Simply Recipes, Heinz, Allrecipes

Märksõnad

Tagasi üles