Kultuurikatlas peetud toidu- ja joogifestivalil «Maitsev Eesti» kuulutati pärast pingelist kokandusvõistlust välja tänavused Eesti parimad kokad. Samuti tunnustas Eesti Peakokkade Ühendus restorani- ja kokandusmaailmale pikaaegselt pühendunud proffe rahvusvahelise Cordon Bleu ning kohaliku aumärgiga.
AASTA KOKK ⟩ Aasta parim kokk selgunud!
Festivali «Maitsev Eesti» suursündmusel, juba 30. korda peetud Eesti kokkade meistrivõistlustel pärjati «Aasta kokk 2024» tiitliga Jevgeni Kolikov (restoran Puri Tallinnas). Teise koha sai tänavusel mõõduvõtmisel Kirill Beljakov (restoran Horisont Tallinnas) ja kolmanda Karl Pajussaar (restoran Gastronomist Tartus).
«Aasta noorkokaks 2024» kuulutati Hugo Komp (Tartu Rakenduslik Kolledž). Teise koha võitis Yaroslav Klevets (Olustvere Teenindus- ja Majanduskool), kolmandaks tuli Kaja Baburina (Tallinna Teeninduskool).
Võistlusroogade kohustuslike toorainete hulka kuulusid mõlemal konkursil tänavuse aasta toidupiirkonna Saaremaa, Muhu ja Ruhnu saare toiduained: Muhu lambaliha, karusmari ja kadakamari. Aasta koka konkursil tuli kasutada eelroas ka vetikat.
Kolmekümne aasta jooksul on kokandusvõistluse võitjate hulgas olnud rida praeguseni nimekaid ja tunnustatud kokkasid nagu Vladislav Djatšuk, Anti Lepik, Inga Paenurm, Priit Toomits, Peeter Pihel, Martin Meikas, Pavel Gurjanov, Helena Vallimäe, Maksim Ivanuškin jt.
Teist aastat oli professionaalsete kokkade kõrval võistlemas ka suure toidukirega hobiosaleja, kes töötab muul alal. Tänavu ristas proffidega kulbid Kanal 2 Telehommiku saatejuht Kristjan Gold, kelle magustoit hinnati aasta koka võistlusel osalenute omadest parimaks. Parima eel- ja pearoa valmistas aasta koka klassis Jevgeni Kolikov.
Eesti Peakokkade Ühendus autasustas meie kokanduselu tulihingelisi ja pikaaegseid edendajaid-eestvedajaid ka Cordon Bleu aumärkidega. Väärika sinise lindi sai rinda Juhan Heinsalu, keda tunnustati muu hulgas kui õiglast hindajat kutsekomisjonides ja taimetoidu populariseejiat, samuti kiideti teda järjepideva töö eest kutsekoolides. Marko Sõmer teenis aumärgi Eesti esimese kokkade võistkonna ehk Culinary of Estonia viimisega kokkade olümpiale ja seal hea tulemuse saavutamise eest. Urpo Reinthal teenis Cordon Bleu aumärgi muu hulgas catering`i-maailma muutmise eest elamuslikuks sündmuseks, Lauri Tomingas laia pintsliga köögitöö ja nii kodumaal kui ka välismaal Eesti toidu propageerimise eest.
Festivali «Maitsev Eesti» auhinnasadu puudutas ka neid, kes pole küll kokad, kuid on kirglikud toidumaailma eestkõnelejad, teerajajad, eeskujud ja inspireerijad: Eesti Peakokkade Ühenduse aumärgi teenisid restoranipidaja-sommeljee Kristjan Peäske, telesaatejuht Priit «Wend» Kuusk, kokandusõpetaja Õnnela Muuga ning Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuht Killu Maidla.
Eesti toidu- ja joogimaailma suurüritust «Maitsev Eesti» korraldavad Eesti Peakokkade Ühendus ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon.