Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

PANE VAIM VALMIS 5 kasulikku nippi, kuidas ahi enne suurt pühademöllu läikima lüüa

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sügistalvisel perioodil aitavad pimedust ja külma eemale peletada erinevad küpsetised ja ahjupraed. Rohkel kasutamisel vajab aga ahi ka hoolt ja puhastust, et vältida ebameeldivaid lõhnasid ja toidujääkide kõrbemist. Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar jagab näpunäiteid, kuidas oma ahju puhastada, et saaksid külalisi maitsvate roogadega kostitada.

Pese ahjuplaadid ja -restid

Enne ahju puhastamist eemalda restid ja plaadid ning pese need eraldi. Parim viis nende lisade puhastamiseks on leotamine ja kuuma vee ning nõudepesuvahendiga pesemine. Paremate tulemuste saavutamiseks võid lisaks pesuvahendile kasutada ka spetsiaalseid puhastusvahendeid, mis aitavad kinnipõlenud mustust hõlpsasti eemaldada. Väga määrdunud restide puhul leota neid paar tundi ja seejärel hõõru mustemaid kohti švammi või puhastusharjaga, et pääseda resti vahedele ligi.

Pürolüüsi funktsioon

Enne puhastusvahendite kokkuostmist tutvu oma ahju funktsioonide ja kasutusjuhendiga. Paljudel uuematel ahjudel on olemas spetsiaalne isepuhastav funktsioon ehk pürolüüsi võimalus. See põhineb ülikõrge temperatuuri kasutamisel, mis põletab kõik toidujäätmed ja mustuse tuhaks. Enne programmi käivitamist tuleb eemaldada ahjuplaadid ja -restid ning lapiga puhastada võimalikult palju kergemat mustust.

Kindlasti peab arvestama, et pürolüüs võtab tavaliselt aega paar tundi ning ohutuse tagamiseks vahepeal ahju ust avada ei saa. Pärast tsükli lõppemist tuleb tuhk niiske lapiga kokku pühkida ning sinu ahi on justkui uus.

Vanematel seadmetel tulevad appi spetsiaalsed puhastusvahendid

Kui sinu ahjul pürolüüsi võimalust pole, siis poelettidelt leiab erinevaid puhastusvahendeid, mis on mõeldud just põlenud toidujääkide ja rasvaplekkide eemaldamiseks. Valikus on nii looduslikemaid kui ka tõhusamaid variante, mis aitavad mustuse ahju küljest lahti leotada. Väldi puhastades küttekeha ning teravate esemetega kraapimist, et ahju mitte kahjustada.

Puhasta ahjuuks

Ahjudel on tavapäraselt mitmekordne klaasist uks, mis muudab küll toidu jälgimise lihtsamaks, kuid kust ka toidupritsmed paistavad väga hästi välja. Osadel mudelitel on lihtsamaks puhastamiseks võimalik ahjuuks või sisemine klaas eemaldada, kuid kindlasti toimeta sellega ettevaatlikult, et mitte klaasi lõhkuda! Ahjuukse puhastamiseks sobib suurepäraselt vesi ja mikrokiud lapp, kuid suurema määrdumise korral võid kasutada ka spetsiaalseid puhastusvahendeid.

Hoia oma ahi ka igapäevaselt puhtana

Lihtsamaks puhastamiseks on hea väiksemad toidujäägid kohe pärast söögitegemist ära koristada ehk kui märkad, et midagi on ahju põrandale kukkunud, siis lase sellel jahtuda ning eemalda niiske lapiga. Samuti kasuta sobivaid ahjuvorme ja reste, et vältida pritsmeid ning väikese puru kogunemist ahju põhja.

Tagasi üles