/nginx/o/2024/11/26/16508274t1h9412.jpg)
Mida lähemale jõulupühad jõuavad, seda suurema ala puuviljaosakonnas võtavad enda alla mandariinid. Paljud ootavad seda hooaega pikisilmi, sest kellele ei maitseks magus ja mahlane mandariin. Kuid mandariinid on siiski puuviljad ning nagu iga teine puuvili, läheb ka see ühel hetkel halvaks – kuidas neid paremini kodus säilitada?
Mandariine kiputakse ostma mitme kilogrammi kaupa. Enamik kauplusekette pakub ka suuri allahindluseid, et kaupa paremini liigutada. Seega pole mingi ime, et osa neist läheb enne ära söömist halvaks.
Esimene reegel mandariinide puhul on hoida neid külmast eemal. Need puuviljad ei salli külmakraade kohe üldse ning ei tohiks külmaga kunagi kokku puutuda. Seega ei sobi nende säilitamiseks jahe koridor või veel hullem – külmik.
Ka ei tohiks mandariine ladustada üksteise otsa laotult, kuna raskus muljub viljaliha, mille tagajärjel võivad lõhkeda mahla täis rakud ning see kiirendab riknemisprotsessi.
Mandariine ei tohiks säilitada ka köögitasapinnal, kus need pakuvad silmailu. Aknast paistev valgus ning ülejäänud elamisest kõrgem toatemperatuur hakkavad mandariine kuivatama. Seega on kõige targem säilitada mandariine paar kraadi toatemperatuurist jahedamas kohas, eemal otsesest päikesevalgusest.