Sel kevadel paistab tulevik endiselt helge: üleilmne veiniajakiri Decanter valis Buglioni 2007. aasta veini äsja parimate «viietärni»-amarone’de hulka ning silmapiiril terendavad korralikud müügilepingud Ameerika ja Jaapani veinikaupmeestega.
Veinituriste meelitavad viinapuuaedade vahele püstitatud kaunis puhkemaja (Agriturismo del Bugiardo) ja naabruses Santa Maria de Negraris asuv avara vaate ja suurepärase kohaliku köögiga Locanda del Bugiardo, mille aias kasvatab restoranipidaja kiivisid. Ja siis veel hobusekasvatus.
Moodsas, puhtas ja kevadiselt tühjas veinikeldris meenutab Mariano hea sõnaga oma ülimalt tagasihoidliku olemisega ja väga napisõnalist 30ndates veinimeistrit Diego Bertonit, kelle ta leidis otse veinikõrgkoolist ning kellega aastaid kestnud koostöö on andnud stiilsed vana ja uut Valpolicellat ühendavad veinid. «Ma lihtsalt läksin sinna ja palusin mulle näidata kursuse parimat,» meenutab Mariano.
Ahjaa, ka vanalinna ülerahvastatud osteria nimi on Il Bugiardo. Kui sinna satute ja samanimelist, täiesti fantastilist ripasso-veini tellite, küsige, miks. Aga võib-olla räägin ma selle lõbusa loo mõni järgmine kord teile ise. Veinide edu arvestades on põhjust Buglioni veinide juurde tagasi tulla ilmselt üsna pea.
Tasub proovida!
Buglioni veinimaja rikkalikust toodangust on osa saadaval Tallinnas Vinorama Veinistuudios (www.vinorama.ee).
Arvestades, kui hästi sobivad Valpolicella veinid itaalia toiduga, on põhjust alltoodud kolme kindlasti järele proovida.
Õlgkollane maakonnavein L’Intruso 2010 (12,50 eurot), 13%, on tehtud Garganega viinamarjast. Vein on täidlane, ilusa erksa happega, pehmelt puuviljane ja jätab järelmaitses suhu õunaseemnete mõrkja maitse. Lõhnab lillede ja troopiliste puuviljade järele.
Il Valpolicella 2010 (12 eurot), 13%, on rubiinpunane, lõhnates rajult kirsside, igasugu tumedate mahlaste marjade ning eksootiliste vürtside järele, justkui ootaks ees pudelitäis parimat likööri. Vürtsid ilmutavad ennast maitses nelgi ja vürtspiprana, marjadest tõusevad esile küpsed kirsid ja maasikad, hape ja parkaine on tasakaalus.
L’Amarone 2007 (45 eurot) on vägev, mustavpunane, jõuline ja väga kontsentreeritud tumedamarjase aroomiga. Lõhnab šokolaadi uputatud kirsside ning kuivatatud ploomide järele. Maitse meenutab oma massiivsusega head vürtsist aastakäiguporti.
Järelmaitse on pikk ja õnnistab pipra ning kaneeliga. Korraliku amarone’na on sellel veinil jaksu pudelis püsida veel vähemalt viis-kuus aastat. Ja kas ma juba ütlesin, et temas on 17% ühte Valpolicella kõige vahvamat alkoholi?