Nõo Lihatööstuse tehnoloog ja tunnustatud kokk Marko Kokmann soovitab pühadelaual pakkuda vahelduseks verivorsti, hapukapsast ja ahjukana ebatraditsiooniliselt – sushina. See annab eestlaste armastatud maitsetele täiesti uue vormi ja söögielamuse.
PÕNEV PÜHADERETSEPT ⟩ Traditsiooniline Eesti jõulutoit jaapani stiilis
Verivorsti-sushi
(4 portsjonit, 32 sushitükki)
Verivorsti-sushi valmistamiseks läheb vaja:
- 1 pakk Nõo Verivorstid Muhu leivaga
- 250g sushi riis
- 0,5 liitrit vett
- 35g riisäädikat
- 25g riisiveini (mirin)
- 3g soola
- 12g suhkrut
- 4 nori lehte
- 200g köömnetega hapukapsast
- 100g pohlamoosi
- 30g sojakastet
Abivahendid: bambusmatt, toidukile
Tee nii:
Pese riisi külma veega vähemalt seitse korda. Seejärel pane pestud riis koos 0,5 l külma veega potti. Lase vesi keema, alanda kuumust ja keeda kaane all madalal tulel umbes 15 minutit, kuni vesi on täielikult imendunud. Lase riisil kaane all veel 5–10 minutit tõmmata.
Sega kokku riisiäädikas, mirin, sool ja suhkur. Soovi korral soojenda segu, et suhkur ja sool paremini lahustuksid. Nirista segu jahtunud riisile ja sega õrnalt puulusikaga. Kata rätikuga ja lase toatemperatuuril jahtuda.
Kuumuta pannil õli või muu rasvaine ning prae verivorstid, kuni nende koorik muutub krõbedaks.
Mässi bambusmatt toidukilesse, et riis ei kleepuks mati külge. Aseta nori leht bambusmatile. Niisuta käed veega ja laota neljandik sushi riisist ühtlaselt nori lehele. Pööra nori leht riisiga pool allapoole.
Lisa vasakult paremale hapukapsas ja pooleks lõigatud verivorstid. Keera sushi rulli ja pinguta.
Niisuta nuga veega ja lõika rullist kaheksa tükki. Tõsta igale sushi tükile pohlamoos. Serveeri soja kastmega.
Kuldse ahjubroileri-sushi
(4 portsjonit, 32 sushitükki)
Kuldse ahjubroileri-sushi valmistamiseks läheb vaja:
- 250-300g Nõo Kuldne ahjubroiler
- 250g sushi riis
- 0,5 liitrit vett
- 35g riisäädikat
- 25g riisiveini (mirin)
- 3g soola
- 12g suhkrut
- 4 nori lehte
- 150g sula- või toorjuust
- 100g õuna (Hapu granny smith või muu meelepärane taliõun)
- 30g sojakastet
Abivahendid: bambusmatt, toidukile
Tee nii:
Pese riisi külma veega vähemalt seitse korda. Seejärel pane pestud riis koos 0,5 l külma veega potti. Lase vesi keema, alanda kuumust ja keeda kaane all madalal tulel umbes 15 minutit, kuni vesi on täielikult imendunud. Lase riisil kaane all veel 5–10 minutit tõmmata.
Sega kokku riisiäädikas, mirin, sool ja suhkur. Soovi korral soojenda segu, et suhkur ja sool paremini lahustuksid. Nirista segu jahtunud riisile ja sega õrnalt puulusikaga. Kata rätikuga ja lase toatemperatuuril jahtuda.
Kasuta eelmisel päeval valmistatud ja jahutatud ahjubroilerit.
Mässi bambusmatt toidukilesse. Aseta nori leht bambusmatile. Niisuta käed veega ja jaota neljandik sushi riisist ühtlaselt nori lehele.
Laota riisi alumisele osale kiht toor- või sulajuustu. Lisa ribastatud õun ja tükeldatud ahjubroiler. Keera sushi rulli ja pinguta.
Niisuta nuga veega ja lõika rullist kaheksa tükki. Serveeri soja kastmega.