Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Kallid restoranimaitsed rändavad toidukauplustesse: viis gurmeetoodet, mida seni toidupoest ei leidnud

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eestis on restoranide hinnad viimastel aastatel märkimisväärselt tõusnud, ulatudes tihti tasemeni, mis teeb õhtusöögid väljaspool kodu paljudele kättesaamatuks. Samal ajal on toidupoodides märgata gurmeetrendi, kus restoraniköögist tuttavad maitsed jõuavad üha sagedamini argipäeva ostukorvi. Toidutööstus on sellele vastanud mitmekesise valikuga, tuues kauplustesse tooteid, mida varem sai proovida vaid restoranides.

«Kui restoraniõhtusöögi hinnad ületavad sageli 50 euro piiri inimese kohta, siis samade maitsetega saab katsetada kodus kordades soodsamalt,» sõnab Maxima peakokk Rauno Saar. «See suundumus võimaldab inimestel nautida gurmeemaitseid ja avastada uusi kulinaarseid elamusi ilma eelarvet lõhkumata.»

Seda kinnitab ka Maxima jaemüügi tootevalik: sel aastal on premium-segmendi toidutoodete valik tarbijate nõudlusele vastates Eestis oluliselt kasvanud. Maxima peakokk tõi välja viis gurmeetoodet, mis on koduköökidesse tee leidnud.

Trühvel

Trühvlid, mida Eestis peeti veel mõne aja eest eksklusiivseks restoranikaubaks, on muutunud märgatavalt kättesaadavamaks. Neid võib sageli kohata restoranide pitsa, pasta ja kastmete koostises – eriti gurmeerestoranides, kus trühvli aroom ja maitse annavad luksusliku ja omapärase noodi.

Viimastel aastatel on trühvlid leidnud tee ka kauplustesse, kus neid pakutakse erineval kujul. Näiteks trühvlijuust, trühvlipesto, õlid ja maitsestatud võid. See muudab koduse gurmeekokkamise lihtsamaks, võimaldades trühvlimaitset lisada ka argiroogadele.

Burrata

Burrata juust on viimase aja staar nii kodukokkade kui gurmeerestoranide menüüs. See pehme ja siidine juust, mille sees on koorega täidetud mozzarella, sobib suurepäraselt salatitesse, pitsadele või lihtsalt oliiviõliga serveerimiseks.

«Burrata populaarsuse taga on lihtsus – see juust ei nõua keerulist käsitlemist ega kõrgeid kulinaarseid oskusi. Serveeri lihtsalt tomatite ja basiilikuga ja sul on autentne Itaalia maitseelamus,» kommenteerib Saar. Burrata on Eestis saadaval nii impordituna kui ka kohalike väiketootjate toodanguna, kes on hakanud seda Eestis valmistama.

Mereannid

Kui veel viis aastat tagasi oli värskete mereandide leidmine keeruline, siis nüüd võib nii sinimerekarpe, kalmaari ja isegi austreid märgata regulaarselt suuremate kaupluste lettidel. Peakoka hinnangul on nende populaarsus kasvanud eelkõige tänu reisihuvilistele, kes soovivad kogetud maitseid kodus järele proovida.

Eestis on mereandide valik laienenud ka kohalike tootjate toodetega. «Mereannid pole enam vaid piduroog. Õigesti valmistades sobivad need igasse nädalavahetuse õhtusööki – olgu siis pastasse või grillituna – aga miks mitte ka pidulikule jõululauale,» lisab Saar.

Vinnutatud singid

Kvaliteetsed vinnutatud singid ja vorstid, nagu Serrano sink, prosciutto ja ibérico, on olnud osaks Euroopa kulinaarsest pärandist sajandeid. Kuigi need on Eestis müügil olnud aastaid, on vinnutatud sinkide valik suurenenud. Üha rohkem tarbijaid eelistab neid igapäevasele leivakattele.

Lisaks traditsioonilistele importtoodetele on turule tulnud ka Eesti enda tootjad, kes valmistavad kvaliteetvorste ja -sinke. «Oleme uhked, et Serrano sink on saadaval, kuid ka Eesti enda lihatööstus on viimastel aastatel arendanud premium-segmendi tooteid, mis on maitselt samaväärsed,” tõdeb Saar.

Maailmaköögi kastmed

Maailmaköögi kastmete ja maitseainete kättesaadavus Eesti kauplustes on Saare sõnul oluliselt kasvanud. Kui Itaalia pesto ja Aasia kastmed, nagu teriyaki, hoisin ja ponzu, olid veel mõne aasta eest pigem nišikaubad, siis nüüd on need kodukokkade seas asendamatud.

«Olgu tegemist autentse pad thai valmistamise või lihtsalt Aasia stiilis marinaadi katsetamisega, tänapäeval on poes olemas kõik vajalik. Selliste toodete kättesaadavus muudab maailmaköögi avastamise lihtsamaks ja kättesaadavamaks,» ütleb Saar.

Tagasi üles