:format(webp)/nginx/o/2024/12/18/16552576t1heee1.jpg)
Igal aastal jälgivad Stockmann Delikatessi kokad klientide jõulueelistusi ja läbi aastate on jõulutopis olnud seapraad, ahjukarbonaad ja kaelakarbonaad. Käesoleval aastal on siia kõrvale tõusnud aga üllataja – ürtidega maitsestatud lambakarree.
Igal aastal jälgivad Stockmann Delikatessi kokad klientide jõulueelistusi ja läbi aastate on jõulutopis olnud seapraad, ahjukarbonaad ja kaelakarbonaad. Käesoleval aastal on siia kõrvale tõusnud aga üllataja – ürtidega maitsestatud lambakarree.
Stockmanni toiduosakonna ostu- ja müügijuhi Mairika Juhandi sõnul on suur rõõm jälgida, kuidas kliendid koos nende kokkadega eksperimenteerivad. Tema sõnul naudivad loomulikult ka lihameistrid oma kodus klassikalist ahjupraadi, kuid katsetavad alati julgelt ka uusi ja põnevaid maitseid, jagades seda meie lettide kaudu ka heade klientidega.
Näiteks verivorstide asemel saab ju alati katsetada erinevaid ahjuvorste, mis samuti käsitööna valmistatud, ning rikkalikult eristuv salatite ja sooja toidu valik aitab muuta iga jõululaua eriliseks. Eriti populaarsed ongi Stockmanni toiduosakonna gurmee- ning liha- ja kalalett just jõulude eel, mil otsitakse midagi erilist pidulauale.
Mõeldes jõuludele panid Stockmanni kokad kirja head nipid ja nõuanded:
Seaprae valmistamise nipid 2024:
1. Lase prael enne küpsetamist toasoojas seista vähemalt tund kuni kaks. Kui kasutad küpsetamisel lihatermomeetrit, siis aseta see liha kõige paksemasse ossa. Kui paned prae küpsetuskotti, jääb liha mahlane ja saad ka liha vedeliku mugavalt kätte, millest saab valmistada maitsva kastme. Küpsetuskoti soovitame umbes tund aega enne liha valmimist lahti lõigata, et liha läheks pealt krõbedamaks. Kui küpsetad liha ahjurestil ilma küpsetuskotita, pane resti alla ahjuplaat ja lisa sinna vett. Plaat kogub kokku küpsemise ajal tilkuva vedeliku ja rasva. Ära unusta vett küpsetamise ajal juurde lisada.
2. Pikem küpsetusaeg madalamal temperatuuril annab parima tulemuse, muutes liha pehmemaks ja mahlasemaks. Enne prae ahju panemist tasub liha lasta pannil pruuniks ja ahjus küpsemise ajal tasub seda vahepeal kasta tekkinud vedelikuga.
3. Küpseta liha madalal temperatuuril, 160 kraadi juures. Küpsetusaeg on umbes 1,5 kuni 2 tundi ühe kilo kohta, kuid ka siin on lihatermomeeter koka parim abiline. Kui liha sisetemperatuur on 75 kraadi, on praad mahlane ja küps. 80-kraadine liha on pehme ja mure.
Klassikalised jõulutooted, mida alati ostetakse:
Proovi traditsiooniliste jõulutoitude juurde uusi maitseid:
Ehtsad Eesti jõulutoidud ja mujalt tulnud maitsed:
Aja säästmine ja toidu säilitamine:
Tark toidu kasutamine:
Stockmanni gurmeeletis on klientidel võimalus tooteid ka enne proovida ja seejärel valida just täpselt omale sobiv maitse ning kogus. See aitab vältida ka toiduraiskamist. Samuti on meil võimalus osta tooteid oma karbiga, mis aitab kaasa keskkonnasõbralikkusele. Mairika Juhandi sõnul puhastab Stockmanni ultraviolettkiirgusel toimiv Violetta aparaat kliendi oma karbi vaid kaheksa sekundiga ja nii ei pea iga kord uut toidukarpi ostma.
Ajakiri Oma Maitse ja Delfi Ärilehe lugejaküsitluse tulemustest selgus, et Stockmann Delikatess on 2024. aasta Eesti parim kulinaarialett.