Hea tervise säilitamiseks on oluline süüa mitmekesiselt ja tasakaalustatult - et organism saaks vajalikus koguses kätte kõik toitained: valgud, rasvad, süsivesikud, vee, vitamiinid ja mineraalained. TAI on aastaid jaganud teadmisi ja praktilisi nõuandeid, kuidas tervist toetavalt toituda. Näiteks läbi toidupüramiidi ja taldrikureegli tutvustamise on loodud lihtsaid viise tasakaalus ja mitmekesise toiduvalikupoole liikumiseks.
«Sellegipoolest arvatakse tihti ekslikult, et tervist toetav toit on maitsetu ja igav või et tasakaalustatud toitumine on keeruline ja kallis. Soovime selle üleskutsega need müüdid kummutada ja näidata, et meie kõigi lemmikroogi on võimalik süüa nii, et need toetavad ka meie tervist,» selgitas TAI toitumise valdkonna juht Janne Lauk.
TAI usub, et tervist toetav toitumine ei pea olema piirav ega tähenda oma lemmiktoitudest loobumist. Oluline on toidu kogused ja söömise sagedus – teisisõnu õiged proportsioonid viite põhitoidugruppi kuuluvatest toitudest. Näiteks võivad ka populaarsemad toidud nagu pitsa või pasta, olla osa tervist toetavast menüüst, kui neid kombineerida paraja koguse maitsvalt valmistatud köögiviljade ja valgurikaste toitudega.
Taldrikureegli põhimõtted on lihtsasti järgitavad:
Vähemalt pool taldrikust peaks moodustama köögiviljad
- Veerand taldrikust võiks olla valgurikas toit
- Viimane veerand taldrikust võiks kuuluda lisanditele, nagu kartul, täisterariis, -pasta (lisandiks sobivad ka köögiviljad)
TAI kutsub kõiki eestlasi üles jagama oma lemmiktoite, et koostöös tippkokkade ja toitumisvaldkonna spetsialistidega vaadata, kuidas armastatud road saab taldrikule seada nii, et need, maitses järeleandmisi tegemata, ka meie tervist hoiavad ja toetavad.