Ole küpsetuspaberiga ettevaatlik
Turul on olemas eri suurustes õhufritüüridele mõeldud küpsetuspaberid. Eelkõige lihtsustavad need seadme puhastamist, kuna küpsetuskorvi resti alla satub vähem toidujääke. Kuid kas ja kui ohutu nende kasutamine ikkagi on?
G4Si turvaekspert Tarmo Pärjala toonitab, et esmalt tuleks vaadata, et kasutatav paber taluks kõrgeid temperatuure – vastasel juhul võib see kergelt süttida.
Teiseks tuleb veenduda, et korvis oleks toitu piisavalt, et küpsetuspaber ei hakkaks fritüüris ringi lendlema. «Kuna kuumaõhufritüür kasutab toidu valmistamiseks õhuvoolu, võib paber toidu küpsetamise ajal sattuda kuumaelementide vastu ja siis pole tulekahju enam kaugel,» hoiatab Pärjala.
Õige hooldus on tähtis
Toidutegemisel kogunevad õli- ja toidujäägid kiirelt kuumaõhufritüüri korvi. Ja kuna seade töötab kõrgetel temperatuuridel, tekitavad kõrbenud toidutükid koos õlijääkidega potentsiaalse tuleohu. Selle ennetamiseks soovitame õhufritüüri puhastada pärast iga kasutuskorda. Kõige paremini sobib selleks nõudepesuvahend ja pigem pehmem svamm.
On küll ka kuumaõhufritüüre, mille korv on nõudepesumasinakindel, kuid pika aja peale võib nõudepesumasin kahjustada fritüürisahtli nakkuvat pinda.
Puhasta kuumaelemente vähemalt kord kuus
Kui vaatad õhufritüüri sisse, märkad üleval spiraale – need on kuumaelemendid, mille külge kinnituvad ajapikku toidu- ja õlijäägid. Sageli võib nende puhastamine ununeda, kuna neid märkab vaid seadet kallutades või selle sisse piiludes.
Kuumaelemente tuleks puhastada minimaalselt kord kuus. Selleks kasuta spetsiaalset puhastusvahendit, mitte nõudepesuvahendit. Kui spiraalid on puhtad, hoiab fritüür paremini temperatuuri ja säilitab toidu maitse. Ehk rutiinne puhastamine ennetab tulekahju, säilitab toidu kvaliteedi ja fritüüri omadused.