Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

ARST HOIATAB Lahustuv kohv võib sisaldada ootamatut üllatust

Pilt on illustreeriv.

Allergiate all kannatavad inimesed peaksid lahustuva kohvi tarbimisel eriti ettevaatlikud olema.

Kohv on miljonite inimeste lemmikjook üle maailma. Mõned inimesed joovad seda ainult kohvikutes, mõned ostavad kohvioad koduseks tarbimiseks ning mõnel ei ole kõige eelneva jaoks üldse mitte aega. Niisiis eelistavad nad lahustuvat ning eelnevalt jahvatatud kohvi.

Kohviubade korjamise, töötlemise ja jahvatamise käigus on peaaegu võimatu täielikult kõrvaldada saasteained, näiteks putukad, mis võivad ubadega põllul, laos või tootmisettevõttes kokku puutuda, vahendab Vakarys Ekspresas.

Väidetavalt on troopilistes ja subtroopilistes piirkondades, kus kohvi peamiselt kasvatatakse ja töödeldakse, prussakad üpris tavaliseks nähtuseks.

Ameerika toidu- ja ravimiameti hinnangul võib kuni kümme protsenti igast kohviubade kotist olla saastunud putukate, sealhulgas ka prussakate osakestega.

Ohutu või mitte?

«Kuigi mõte putukatest kohvis võib olla ebameeldiv, on oluline mõista, et see kogus on väike ja ei kujuta endast ohtu tervisele,» ütleb Ameerika arst Sermed Mezher. Üks hoiatus tal siiski on ning seda ennekõike mereandide suhtes allergilistele inimestele. Viimased võivad nimelt reageerida tropomüosiini nime kandvale valgule, mida leidub nii mereandides kui prussakates.

Sellest, et putukad satuvad kohvi sisse, ei ole tegelikult midagi erilist, sest see ei ole inimesele ohtlik, edastab NowThis Food. Toidu- ja ravimiamet lubab toidu sisse teatud hulgal putukaid ja putukaosi, sest see on nagunii paratamatu.

Putukate söömine ei ole tegelikult midagi iseäralikku, sest maailmas on küllalt kohti, kus seda tehakse normaalse söömise osana. Putukaid peetakse tulevikutoiduks, sest need on loomalihaga võrreldes jätkusuutlikum valguallikas.

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles