Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

NÄDALA RETSEPTID Pastat, kiiresti ja aeglaselt

Copy
Pasta all`Amatriciana. FOTO: Shutterstock
Pasta all`Amatriciana. FOTO: Shutterstock Foto: Shutterstock

Põige itaallaste toidukaardile toob kööki nii vahemerelikku kergust kui ka mulgipudrulikku tummisust, koorub lennuka käekirjaga koka Maido Maiste retseptisoovitustest.

Maido Maiste oli Peeter Piheli ja itaallase Carlo Vanzani kõrval üks Due Volte kokkade triost, kes tegi süüa kuulsa itaalia juurtega Ameerika näitleja ning gurmaani Stanley Tucci köögisarja esitlusel Tallinna kaubamajas.

Road said üle ilma ka oma telesarjas ja raamatus Itaalia köögi hingeelu kirglikult tutvustanud Tucci tuules mõistagi itaaliapärased. Orecchiette pasta pestoga, vahemereline sibula-anšoovisepirukas, sidrunirisoto artišokkidega, frititud polenta, baklažaanivorm tomati ja parmesaniga...

Kõik need toidud istuvad me talve hästi, kui köögile pühendumiseks on pika pimedaga tavaliselt rohkem aega, tähendab Maiste, kelle varasem kokakarjäär on kulgenud peatustega Pädaste mõisas, Kotzebue pagarikojas ja Tsunftis. Ta lisab, et kuigi Due Volte sündmuskokkamistel on Itaaliat omajagu, võib küll suurematel üritustel, küll privaatsetel õhtusöökidel minna tellija tahtel käiku ka kõik muu. Kokk ise näiteks ammutab palju inspiratsiooni Prantsuse ja Aasia, sealhulgas Jaapani köögist. Vanzanilt, kes on pärit Lombardiast, Alpide jalamilt Costa Masnaga lihunike perest, õpitakse juurde itaallaste kokandustarkusi ja võluvat külalislahkust. Due Volte, otsetõlkes «kaks korda», tähendab umbes seda, et korra kogetu on nii hea, et tagantjärele naudid seda mõtetes vähemalt korra, kui mitte kordi veel.

Tagasi üles