Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Külmutatud toit gurmeeroaks: koka retsept elegantsete kartulipannkookide valmistamiseks

Copy
Kartulipannkoogid suitsuporgandi ja kiirelt marineeritud sibula ning chia «kalamarjaga».
Kartulipannkoogid suitsuporgandi ja kiirelt marineeritud sibula ning chia «kalamarjaga». Foto: Ikea

Kiirel päeval on sügavkülm tõeline päästerõngas ning külmutatud toidust maitsva meistriteose valmistamine on tegelikult lihtsam, kui võiks arvata. Kokk Maru Metspalu kinnitab, et taimsed valikud võivad olla nii maitsvad kui ka toitvad, pakkudes loomingulist võimalust lisada igapäevastele toitudele rohkem köögivilju ja täisväärtuslikke koostisosi.

«Kokkamise ilu peitub lihtsuses, värskuses ja maitserohkuses. Maitsva toidu valmistamiseks pole tarvis keerulisi koostisosi ega tundidepikkust ettevalmistust. On oluline kasutada seda, mida loodus meile annab – köögivilju, teravilju ja kaunvilju – ning kombineerida neid viisil, mis on ühtaegu nauditav ja maitsev. Mõne jaoks valmistab raskusi menüüsse rohkem taimseid valikuid lisada, samas kui teistele saab takistuseks söögitegemise keerukus. Mina usun, et toitu peab olema alati lõbus ja lihtne teha. Kui taimsed koostisosad on omaks võetud, võib üllatuda, kui julgeid maitseid saab liigse vaevata lauale tuua,» rääkis Metspalu.

IKEA Eesti toidu- ja joogiosakonna juht Lauri Tomingas nõustub kokaga. «Usume, et toit peab olema hea igas mõttes: nii inimestele kui ka planeedile. Muutused meie toidulaual algavad väikestest sammudest või praegusel juhul suutäitest. Tervisliku elustiili poole liikumiseks pole alati vaja teha suuri muutusi. Näiteks võib traditsiooniliste lihapallide alternatiiviks olla taimne pall, mis maitseb nagu liha. Neid saab kasutada suppides, hautistes, pastades ja kõikides teistes samades roogades, kus kasutame traditsioonilisi lihapalle. Külmutatud toit, nagu kartulipannkoogid, võib kiires argielus olla abiks lihtsama roa valmistamisel – seda kinnitas ka kokk, kes koos meie klientidega toitu valmistas,» rääkis IKEA toidu- ja joogiosakonna juht.

Maru Metspalu jagab retsepti, mille järgi IKEA kliendid söögi valmistada said. Rooga – kartulipannkoogid suitsuporgandi ja kiirelt marineeritud sibula ning chia «kalamarjaga» – saab teha ka kodus, kasutades ainult taimseid koostisosi.

Tegemist on täiesti taimse roaga, mis nõuab veidike noaoskuseid.
Tegemist on täiesti taimse roaga, mis nõuab veidike noaoskuseid. Foto: Ikea

Vaja läheb:

  • kartulipannkooke (võid valmistada ise või kasutada külmutatud pannkooke)
  • 150 g India pähkleid
  • poole või ühe sidruni mahl ja koor
  • soola ja pipart
  • kimp murulauku või peterselli
  • 2-3 suurt porgandit
  • veidi sidrunimahla ja maitse järgi vedelat suitsu (valikuline)
  • pool peeneks hakitud nori lehte
  • 2 keskmist punast sibulat
  • 2 spl punase veini äädikat
  • maitse järgi soola ja suhkrut
  • 3 spl chia seemneid
  • 5 spl vett, vajadusel rohkem
  • 2 spl sojakastet

Valmistamine:

Alusta kartulipannkookidest. Pane kartulipannkoogid küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile või prae pannil mõlemalt poolt, kuni nad muutuvad krõbedaks ja kuldseks. Serveeri soojalt.

India pähkli kreemi jaoks pane India pähklid mõneks tunniks likku või keeda kümme minutit. Nõruta ja pane blenderisse või väiksesse köögilõikurisse. Lisa sidruni mahl ja riivitud koor, hakitud murulauk ja sool ning lase mass kreemiks töödelda. Maitse ning lisa vajadusel veel koostisosi.

Suitsuporgandi jaoks koori porgandid koorija abil õhukesteks lintideks ning pane madalal kuumusel pannile (või juba maitsestatult ahju). Keeruta pannil (kaane all) seni, kuni porgand on al dente ehk peaaegu pehme. Pigista pisut sidrunimahla, sega pannile peeneks rebitud nori lehed või vetikahelbed. Soovi korral nirista vedelat suitsu ning jäta maitsestuma.

Kiirelt marineeritud punase sibula valmistamiseks viiluta sibul mandoliini või noaga imeõhukeseks. Pane sibul kaussi, lisa pisut veiniäädikat, natukene maitseks soola-pipart ja suhkrut ning masseeri sisse või sega lusikaga läbi. Jäta maitsestuma. Sega veel mitu korda läbi ja oota, kuniks kõik muu ka valmis on.

Chia seemnetest «kalamarja» valmistamiseks lisa chia seemnetele vesi, sojakaste ja peeneks hakitud nori. Lase chia seemnetel paisuda. Maitse ja vajadusel lisa maitseaineid.

Serveeri. Lõika kartulipannkoogid pooleks (või jäta terveks), tõsta esmalt kreem, siis lisa porgandi lindid. Järgmisena peale peale sibula rõngad ning viimaks natuke chia seemne kaaviarit.

Tagasi üles