:format(webp)/nginx/o/2025/02/04/16634762t1he2fa.jpg)
Eesti inimesed viskavad ära 12 protsenti kodus valmistatud toidust, selgus Stockholmi keskkonnainstituudi tehtud uuringust. Kõige sagedamini visatakse toitu ära, sest see on riknenud. Kuidas tagada, et toit säiliks võimalikult kaua ning midagi ei läheks raisku, räägib ekspert, kes tunneb külmkappe läbi ja lõhki.
«Toidu raiskamise vähendamiseks ja säilivuse pikendamiseks on oluline, et toiduained oleksid külmkapis õigesti hoiustatud ning külmkapp õigetele külmakraadidele seadistatud. Nutikate hoiustamisvõtete abil saame vähendada toidukadu ning tagada, et toit püsib kauem värske ja söögikõlblik,» rääkis Samsungi esindaja Alari Pennar.
Piimapakki ära hoia ukseriiulis
«Paljud inimesed eelistavad paigutada toitu või jooke külmiku ukseriiulisse, et need oleksid kiiresti ja hõlpsasti kättesaadavad. Kuid teatud toiduainete puhul ei pruugi see olla parim valik, sest külmiku uks on kõige soojem osa külmkapist. Iga kord, kui ukse avad, puutuvad seal olevad joogid ja toiduained kokku sooja välisõhuga, mis tõstab nende temperatuuri,» tõi Pennar välja.
Seetõttu tuleks külmiku ukseriiulitele asetada vaid need tooted, mis ei vaja väga madalat temperatuuri, näiteks kastmed, või, mahlad, vesi või limonaadid. Kindlasti ei tohi hoida uksriiulil piima, mida tõenäoliselt teevad enamik kodustes majapidamistes.
Külmiku ülemised riiulid võivad temperatuuri poolest olla teised kõige soojemad alad. See teeb ülemistest riiulitest hea koha toodetele, mis peavad olema jahedad, kuid mitte liiga külmad. Ülemistel riiulitel võiks näiteks hoida moosipurke, juustu, toidu ülejääke ja valmistoite ning jogurteid.
Kõige enam visatakse ära suppe ja putrusid
Kõige enam viskavad Eesti inimesed ära suppe ja putrusid, veidi vähem köögivilju ja salatit ning makaroni- ja pastatoite, selgus Stockholmi keskkonnainstituudi tehtud uuringus «Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti toidutarneahelas». Kõige harvemini jõuavad prügikasti kala, kastmed, munatoidud ning võileivad, mis võib olla tingitud sellest, et neid valmistatakse tavaliselt väiksemates kogustes ning vastavalt iga inimese eelistustele ja isule.
«Uuemad külmkapid teevad toidu õige hoiustamise ja raiskamise vähendamise eriti lihtsaks. Mitmetes viimastel aastatel toodetud külmkappides on kasutusel tehisaru, mis muudab seadmed mitmekülgsemaks, mugavamaks ja kasutajasõbralikumaks. On juba külmikuid, mille uksel on ekraan, mis pole lihtsalt iluasi, vaid peen abimees,» tõi Pennar välja.
Sisseehitatud kaamera tunneb ära külmikusse paigutatud asjad ja kuvab neid ekraanil. «Nii saad ülevaate kapi sisu kohta ilma ust avamata. Lisaks saab igale tootele määrata realiseerimiskuupäeva ning kui see hakkab lähenema, annab külmik sellest märku. Veelgi enam – külmik pakub retsepte, mis põhinevad olemasolevatel toiduainetel ning suudab koostada ostunimekirja ja isegi tellida vajalikud kaubad,» selgitas ta.
Külmiku alumistel riiulitel hoia muna, piima ning liha
Külmkapi alumistel riiulitel võiks hoida piima, mune ning toorest kala ja liha. «Liha hoia alustel või suletud kottides, et vältida vedelike lekkimist ja teiste toiduainete saastumist,» soovitas Pennar. Tema sõnul on hea nipp paigutada külmikusse väike pöördalus, et hoiustada ja pääseda toiduainetele lihtsamini ligi.
Puuviljade ja köögiviljade jaoks on külmikus enamasti olemas eraldatud sahtel, mis võimaldavad reguleerida niiskustaset vastavalt sellele, milliseid tooteid seal hoiad. Juhul kui külmkapil on kaks eraldi sahtlit, siis tasub hoida puu- ja köögiviljad eraldi, sest köögiviljad eelistavad kõrget niiskustaset, samas kui puuviljad säilivad paremini madala niiskuse juures.