![Pilt on illustreeriv.](http://f10.pmo.ee/XPZqbgGS0bCIR42ObkVRZfY4imc=/1442x0/filters:focal(265x105:426x296):format(webp)/nginx/o/2025/02/12/16650029t1hf04f.jpg)
Oad sobivad suurepäraselt peaaegu iga roa lisandiks või suisa eraldi vahepalaks. Paljude oaliikide puhul pole nende toorena tarbimine mingi probleem, ent nagu elus ikka, leidub ka siin erandeid.
Oad sobivad suurepäraselt peaaegu iga roa lisandiks või suisa eraldi vahepalaks. Paljude oaliikide puhul pole nende toorena tarbimine mingi probleem, ent nagu elus ikka, leidub ka siin erandeid.
Erandiks on nimelt rohelised oad, sealhulgas näiteks harilikud aedoad ehk Türgi oad ning õisoad. Need sisaldavad mürgist valguühendit, niinimetatud fasiini, mis paneb punased verelibled kehas kokku kleepuma. Tagajärjeks on iiveldamine, oksendus ja kõhulahtisus. Suures koguses tooreste roheliste ubade söömine võib isegi surmaga lõppeda.