:format(webp)/nginx/o/2025/02/19/16666353t1hcf8f.jpg)
Sel nädalal osalevad 19 Eesti ettevõtet koostöös Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutusega (EIS) maailma suurimal toidu- ja joogimessil Gulfood 2025. Eesti tooted teenisid innovatsiooniauhindadel kuus nominatsiooni ja ühe esikoha.
Sel nädalal osalevad 19 Eesti ettevõtet koostöös Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutusega (EIS) maailma suurimal toidu- ja joogimessil Gulfood 2025. Eesti tooted teenisid innovatsiooniauhindadel kuus nominatsiooni ja ühe esikoha.
Araabia Ühendemiraatides Dubais toimuval Gulfoodil nimetati valmistoidu kategoorias kõige innovaatilisemaks tooteks Eesti keskkonnasõbraliku toidu tootja Thormi rebitud kanatu kookose-karri kastmes, mis on hernevalgust valmistatud kanafilee analoog maitseküllases kastmes.
«Kui maailma juhtivad toiduvaldkonna eksperdid tunnustavad meie toodet parima valmistoiduna, on see tugev argument meie toodete ja tehnoloogia kvaliteedi kohta. See auhind ei tulnud väga suure üllatusena, sest teadsime ka enne, et meie lähenemine ja tooted on maailma tipptase,» kommenteeris Thormi asutaja ja tegevjuht Peeter Tava.
«Küll aga on see tõestus, et taimne toit muutub aina atraktiivsemaks ka laiemale tarbijaskonnale. Kuna oleme oma tehnoloogia arenguga väga lähedal kohale, kus taimne «liha» maksab vähem kui liha, siis oleme veendunud, et suur läbimurre ei ole enam väga kaugel,» lisas Tava.
Gulfoodi innovatsiooniauhindadel teenisid Eesti tootjatest nominatsiooni veel ka FoodStudio ramen puljong (valmistoidu kategoorias), Haage pihlaka-õuna vesi, Eternal Youthi kollageeni ja kookospiimaga kohvijook (mõlemad jookide kategoorias) ning Revala kaks erinevat jäätisepulbrit (piimatoodete kategoorias).
Lisaks ettevõtetele astub messil üles ka Abu Dhabis tegutseva restorani Valgerand eestlasest peakokk Hannes Heinpalu. Kolmapäeval peab messi pealaval kõne Eesti regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman.
«Eesti toit on puhtast ja kvaliteetsest toorainest, kuid meie silmapaistvaks trumbiks on toidutööstuse innovatsioon,» ütles minister Hartman. «Meie toidutootjad ja teadlased on kohanenud turu vajadustega, sellest koostööst on ette näidata mitmeid edulugusid. Just uued tehnoloogilised lahendused ning väärtuslikud ressursid teevad Eestist väärika ning huvipakkuva partneri ka potentsiaalsele Lähis-Ida turule. Gulfood annab meie tootjatele suurepärase võimaluse luua vajalikke kontakte oma turu laiendamiseks ning sellest tõukuvalt Eesti toidutootmise arendamiseks,» täiendas ta.
«Osaleme Gulfoodi messil juba kaheksandat aastat järjest ja selle aja jooksul oleme leidnud omale koostööpartnereid üle kogu maailma. Nende kontaktide kaudu oleme oma tooteid müünud enam kui kahe miljoni euro väärtuses,» rääkis Balsnacki ekspordijuht Marko Utsar.
Haage müügi- ja turundusjuht Kadi Askileiskiri: «Haage on osalenud Gulfoodil juba mitmeid kordi ning varasemad kogemused on olnud väga positiivsed. Eesti ühisstendist osavõtt on olnud Haagele äärmiselt väärtuslik ning omamoodi ka uhke tunne, kuna üheskoos jõuame me Eesti toidu- ja joogikultuuri kanda valjemalt, kui olla individuaalne eksponaat. Varasemate kogemuste põhjal näeme, et äridevahelised kohtumised Gulfoodil on meie peamine kanal uute koostööpartnerite leidmiseks ja ekspordivõimaluste kasvatamiseks.»
Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EIS) vedamisel on Gulfoodil Eesti ühisstend samuti kaheksandat korda. Messil osalemist kaasrahastab Euroopa Liit. «Gulfood on taaskord näidanud, et Eesti toit leiab poolehoidjaid üle maailma. Suudame äratada tähelepanu ning veenda rahvusvahelisi partnereid Eesti toodangu kõrges kvaliteedis. Tervislikud ja maitsvad Eestis toodetud toidud-joogid, mille üle oleme uhked kodus, maitsevad ka teistele mujal maailmas,» sõnas EISi kaugturgude regiooni juht Piret Sauter.
Ta jätkas: «Kui vaadata laiemalt, siis lisaks maitseomadustele otsitakse täna kiiresti muutuvas maailmas järjest rohkem toiduinnovatsiooni – uusi lahendusi, mis on põnevad, ainulaadsed ja jätkusuutlikud. Tunnustan siinkohal kõiki uuendusmeelseid Eesti ettevõtjaid ja õnnitlused seekordsele Gulfood 2025 innovatsioonauhinna võitjale! Thormi võidukäik Gulfoodil on järjekordne suurepärane etteaste rahvusvahelisel areenil.»
Eesti toidu- ja joogitööstus on hea näide, et oma ekspordile suunatud tegevustes tuleb olla sihitud ja järjepidev. Edusammude taga on järjepidev suhtlus võimalike koostööpartneritega, kohalike iseärasuste tundmaõppimine ja mis samuti oluline – iseendas tahte ja ressursi leidmine kavandatuga tulemusteni jõudmiseks. Seejuures toiduliit on olnud koostöös EISiga tugev partner ja oluline ühenduslüli erinevate projektide ellu viimisel.»
Eesti ühisstendil Gulfoodis osalevad: A. Le Coq, Balsnack, BabyCool, CoffeeCrystal, EBM Grupp, ICONFIT, Haage, Wösel, FoodStudio, Punch Club, Revala, Eternal Youth, Saku Õlletehas, Salvest, Sume, Sunfly, Valio, Thormi, YOOK.