:format(webp)/nginx/o/2025/04/02/16751532t1h6c4e.jpg)
Suurbritannia biotehnoloogiaettevõte Tropic Biosciences on hakkama saanud väärt teoga, luues banaani, mis ei lähe pruuniks – vähemalt mitte sama kiiresti kui tavaline Cavendish.
Märtsis avalikustas ettevõte oma uue «mittepruunistuva banaani», mille eripära seisneb selles, et see säilitab kollase koore ja värske viljaliha senisest tunduvalt kauem. Tulemuseks on mitte ainult pikem säilivusaeg tarbijale, vaid ka oluliselt väiksem toidukadu.
«Tropicu mittepruunistuvad banaanid võivad aidata vähendada toidukadu ja CO₂ heitmeid tarneahelas rohkem kui 25 protsendi võrra, kuna enam kui 60 protsenti eksporditud banaanidest rikneb enne, kui need jõuavad tarbijani,» teatas ettevõte pressiteates. «See uuenduslik toode võib kaasa aidata CO₂ vähenemisele sama palju, kui kaotada maanteedelt kaks miljonit sõiduautot.»
Ettevõtte kaasasutaja Gilad Gershoni sõnul kasutas Tropic geenimuutmise tehnoloogiat CRISPR, et välja lülitada ensüümi polüfenooloksüdaasi tootmist soodustav geen – see ensüüm põhjustabki banaanide pruunistumist.
«Pärast mitmeaastast arendust alustasime esimeste istikute kasvatamist umbes aasta tagasi ning nüüd oleme valmis pakkuma põllumeestele neid banaanitaimi suuremas koguses,» rääkis Gershon väljaandele AgFunderNews.
«Banaanil on sama maitse, lõhn ja magusus nagu tavalisel, lihtsalt viljaliha ei pruunistu nii kiiresti. See avab uusi võimalusi näiteks puuviljasalatite ja valmisviljatoodete turul.»
Gershon tõi esile, et uus sort annab tööstusele juurde vähemalt kümme lisapäeva – mis banaanitootmises on tohutu ajavõit. The Guardian kirjutab, et banaan püsib koorimise järel kollane kuni 12 tundi.
Uut sorti on juba lubatud müüa mitmetes riikides, sealhulgas Ameerika Ühendriikides ja Kanadas, ning poodidesse peaks need jõudma 2025. aasta jooksul. Kuigi see võib tunduda tühise teaduskatsetusena, on sellel tegelikult märkimisväärne mõju. 2021. aasta uuring ajakirjas Horticulture Research näitas, et ligi kolmandik koristatud banaanidest ei tarbita kunagi ära. See haakub üleilmse trendiga, mille kohaselt läheb raisku kolmandik kogu toodetud toidust.
World Resources Institute sõnastab probleemi veelgi teravamalt: «Igal aastal kasvatatakse Hiina suurusel pindalal toitu, mis läheb äraviskamisele.» Kuigi banaani geneetiline täiustamine kõlab futuristlikult, ei ole see pretsedenditu. Sama geeni on eemaldatud ka Arctici õuntest, mida müüakse Ameerikas alates 2017. aastast. Ja kui keegi peaks veel muretsema geneetiliselt muundatud toidu ohutuse pärast, kinnitab Ameerika toidu- ja ravimiamet (FDA): «GMO-toidud läbivad põhjaliku ohutuskontrolli enne, kui neid müüakse. Uuringud näitavad, et GMO-toit ei mõjuta inimest teisiti kui tavaline toit.» Niisiis – kui märkad tulevikus poes eriti säravkollast banaani, võid seda rahus nautida.