/nginx/o/2025/04/09/16766441t1h29e2.jpg)
Inimestel on komme oma külmkapi ukseriiulile koguda igasugu erinevaid kastmeid, mis tihti sinna ka ununevad. Üheks selliseks on kindlasti keerulise nime ja veel keerulisema hääldusega Worcestershire'i kaste. Kui kaua see seal olnud on? Kas see veel kõlbab?
Worcestershire'i kastmel on väga pikk säilivusaeg tänu selle äädika- ja soolasisaldusele – avamata pudel kestab kuni viis aastat. Avatud pudel võib õigel hoiustamisel vastu pidada samuti mitu aastat, kui hoida seda jahedas, pimedas ja tihedalt suletuna. Halvaks minemise märgid on muutused lõhnas, värvis, tekstuuris, samuti hallitus või gaasi kogunemine pudelis.
Mis asi on Worcestershire'i kaste?
Tegu on Inglise päritolu kastmega, mille töötasid 19. sajandi alguses Worcesteri linnas välja kaks keemikut John Wheeley Lea ja William Henry Perrins – sealt ka kastmetootja nimi Lea & Perrins, mis tegutseb tänaseni.
Kaste saavutab oma keeruka maitse pikaajalise fermenteerimise käigus. Koostisosadeks on linnaseäädikas, tavaline äädikas, melass, anšoovised, tamarindiekstrakt, sibul ja mitmed maitseained.
Kui kaua Worcestershire’i kaste säilib?
Tänu äädika- ja soolasisaldusele on see looduslikult kauasäiliv ja kuulub pika säilivusajaga toodete hulka. Food & Wine kirjutab, et avamata pudel võib kesta kuni viis aastat. Täpne kestvus võib sõltuda tootjast, seega tasub jälgida «parim enne» kuupäeva sildil (see jääb tavaliselt vahemikku 18 kuud kuni 3 aastat).
FoodSafety.gov soovitab kastme ära kasutada ühe aasta jooksul pärast ostmist, kui see on sahvrisse jäetud. Kuid ka see kuupäev ei tähenda, et toode oleks riknenud – lihtsalt maitse ja värskus võivad aja jooksul väheneda.
Portaal DoesItGoBad.com märgib, et isegi kui Lea & Perrinsi kastet on avamata pudelis hoitud viis aastat, on see enamasti täiesti kõlbulik.
Aga avatud pudel?
Pärast avamist hakkab säilivusaeg veidi kiiremini lühenema, kuid õigel hoiustamisel võib see ikkagi aastaid säilida. Tähtis on vältida kuumust, valgust ja õhu juurdepääsu, mis võivad maitset rikkuda või põhjustada hallitust.
Hoiusta avatud pudelit jahedas, pimedas ja kuivana, näiteks külmikus või sahvris. Otseselt ei ole Worcestershire'i kastet vaja külmas hoida, kuna selle äädika- ja soolasisaldus toimib säilitusainena, kuid kindluse mõttes võib seda muidugi teha.
Isegi Lea & Perrins märgivad oma pudelitel, et külmas hoiustamine ei ole vajalik. Samas märgib FoodSafety.gov, et madal temperatuur aitab säilitada kvaliteeti.
Peamine soovitus on siiski hoida kaste õhukindlalt suletuna – enamik pudelitest on varustatud keeratava korgiga, nii et seda on lihtne järgida.
Millal on aeg kaste ära visata?
Kuigi Worcestershire'i kaste rikneb harva, võivad halvaks mineku tunnused siiski ilmneda:
- Imelik lõhn
- Värvi või tekstuuri muutus
- Ebatavaline maitse
- Plastpudel on paisunud (märk gaaside tekkest, tuleb otsekohe ära visata)
- Hallitus (tuleb samuti otsekohe ära visata)
Kokkuvõttes on Worcestershire'i kaste üks kauasäilivamaid maitseaineid sinu köögis. Seega, kui sa ei mäleta enam täpselt, kui kaua see pudel sinu külmikus olnud on, siis pole hullu – tõenäoliselt kõlbab see süüa.