Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

KÕVA SÕNA Eesti parimat pagaritoodet valmistatakse nädalas uskumatud pool tonni!

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Toiduliit valis Eesti Parima Pagaritoote 2025 ja selleks sai ASi Lõuna Pagarid kaerasai jõhvikatega. Põlva pagaritöökoda valmistab parimat pagaritoodet pool tonni nädalas. Käsitööna valminud kaerajahust saias täiendavad teineteist kaera mahedus ja jõhvikate hapukus. Saial on pehme sisu ja kerge krõbe koorik.

Lõuna Pagarite kaerasaias jõhvikatega on kaera kasutatud neljas eri vormis: kaerahelbed, kaeraterad, kaerakliid ja kaerajahu, lisaks või ja jõhvikad. Lõuna Pagarid on kaerasaia jõhvikatega, mille soovituslik jaehind on 2.80 eurot, suunanud teadlikule kaasaegsele tarbijale, kes otsib uut, on aldis proovima ning valmis toidule ka rohkem raha kulutama

Lõuna Pagarite tegev- ja müügijuht Kaire Kivirähk räägib toote saamisloost nii: «Algselt arendasime välja kolm eri maitsega kaerasaia ja üllatuseks osutus populaarseimaks toode, mis ei olnud meie esimene valik. Ilma lisanditeta tundus sai igav ja tuli leida tootele lisandväärtus. Leidsime, et jõhvikad on hea alternatiiv rosinatele ja maitsed sobisid ülihästi.»

Kivirähk kinnitab, et jõhvikaid kasutavad nad mujalgi, näiteks küpsiste sees ja pehmed piparkoogid jõhvikatega on jõuluajal nõutud. «Sai sobib ampsuks just nii jämeda viiluna kui hing ihkab, ja muidugi saab murda kasvõi pätsi otsast. Röstides maitseb kaerasai eheda või ja juustuga. Meie uus sai võeti turul väga hästi vastu ning parima pagaritoote tiitel on meie müüki positiivselt mõjutanud. Lõuna Pagarite nišš on pakkuda pidevalt uut ja erilist. Kaerasai jõhvikatega sündis koostöös koostööpartneriga Leipurin Eesti.»

«Pakendis viilutamata sai on tore nostalgia, mida väga palju enam poodidest ei leia − igaüks saab lõigata täpselt enda jaoks paraja paksusega viilu, mis kergelt küpsetatuna on ka mõnusalt krõbe,» kirjeldas Eesti Parima Toiduaine hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv.

Võit pikendab toote eluiga, teab Kaire Kivirähk. Mullu valmistati Tartu 2024 jaoks valmistatud Kultuuripealinna rukkileib, mille järele on korralik nõudlus tänagi. Lõuna Pagarite baastooted on ilma lisatud suhkru, pärmi ja nisujahuta rukkitäistera leib, maakonna leib number üks ehk Põlva peenleib ja must leib Värska tummõ. Kondiitritoodetest tunnevad tarbijad Lõuna Pagareid kohupiimataskute ja moorapea kookide ning tortide järgi.

Kaire Kivirähk on pagari- ja kondiitritoodete müügi ja tootearendusega tegelenud 20 aastat ja Lõuna Pagarid on talle järjekorras teine ettevõte, mida arendada. «Mulle meeldib väikeste ettevõtte paindlikkus, võimalus turul eristuda ja pakkuda klientidele eritooteid. Igast erilisest tootest võib midagi välja kasvada ning väiketootjatel on suurfirmadest rohkem võimalusi katsetada,» kinnitab ta.

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles