Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

GRILL SOOJA Tippkokk jagab nippe täiusliku steigi valmistamiseks

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvi koputab uksele ja see tähendab vaid üht – eestlaste grillikirg ärkab taas ellu. Esimesed päikeselised päevad toovad kaasa tuttavad küsimused: millist liha valida, kuidas saavutada täiuslikku maitset ja tekstuuri ning millega veel oma külalisi tõeliselt üllatada?

Tippkoka Simon Derivi nõuannete abil oleme kokku pannud lihtsa juhise, mille järgi saad juba sel nädalavahetusel grillhooajale vägeva avapaugu anda.

1. Liha valimine

Artikli foto
Foto: Erakogu

Alusta lihunikuga rääkimisest – palu hästi marmoreeritud veiseliha. Parima kvaliteediga liha pärineb Argentinast, Uruguayst või Austraaliast. Meie valisime seekord Argentina teraviljatoidul kasvatatud ribeye steigi.

2. Liha ettevalmistus

Artikli foto
Foto: Erakogu

Steik võiks olla vähemalt kahe sõrme paksune. Määri mõlemalt poolt kergelt õliga – see aitab krõbeda kooriku tekkimisele kaasa.

3. Grilli ettevalmistus

Artikli foto
Foto: Erakogu

Süsi peaks olema ühtlaselt hõõguv, ilma leekideta ning grillrest korralikult kuum. Hea nipp: kui suudad hoida kätt umbes 5-6 sekundit 10 cm kõrgusel grillist, on aeg liha peale panna.

4. Grillima!

Artikli foto
Foto: Erakogu

Aseta liha grillile ja lase sel rahulikult küpseda 3–4 minutit, kuni tekib kuldpruun koorik. Ära liha vahepeal liiguta – just nii tekib ideaalselt krõbe pind. Seejärel pööra ja korda sama teisel küljel. Kui koorik on valmis, tõsta steik eemale otsesest kuumusest ja lase sellel rahulikult järelküpseda.

5. Küpsusastme valik (kasuta termomeetrit):

Rare (väheküps): 38–43 °C

Medium rare (pooltoores): 45–48 °C – soovitatav

Medium (keskmine): 50–54 °C

Medium plus: 55–57 °C

Done (täisküps): 60–65 °C

Well done: 72 °C – palun ära seda lihale tee, tõsiselt ka.

6. Maitsestamine ja serveerimine

Artikli foto
Foto: Erakogu

Kui liha on valmis, lase sel enne serveerimist paar minutit puhata. Seejärel lisa veidi meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart. Serveeri koos grillitud köögiviljade või värske salatiga.

Kommentaarid
Tagasi üles