Hong Jin-kyung on Lõuna-Korea superstaar, kes särab nii moelavadel, teleekraanil kui köögis. Ta on esimene korealanna, kes murdis rahvusvahelisse Benettoni kampaaniasse. Tema kokanduskanalil on miljoneid jälgijaid ja nüüd on eestlastel võimalus saada osa tema fenomenist.
Praeguseks on ta globaalne ettevõtja, menuka kimtšitootemargi «The Kimchi» looja, Netflixi hittsarja «Single’s Inferno» osaline ja Korea Oscarite ehk Baeksang Awardsi naismeelelahutaja tiitli omanik. Hong Jin-kyung on naine, kes annetab miljoneid eurosid lastekaitseks ja õpetab YouTube’is, kuidas keeta ideaalset puljongit. Nüüd on ta Eestis ja räägib oma esimesest pelmeenist, vanaema nuudlitest, verivorsti-üllatusest ja sellest, miks ta usub, et toidul on võime muuta maailma.
/nginx/o/2025/05/28/16876067t1h7ed9.jpg)
Millised on teie varaseimad lapsepõlvemälestused seoses toidu ja perega? Kas teil oli kodus mõni eriline retsept?
Koreas sööme uusaasta esimesel päeval tteokguki’t – see on riisikookidest valmistatud supp. Kujuta ette Korea stiilis gnocchi'sid, mis on tehtud riisist – see ongi tteok. Usume, et iga kausitäis tteokguki’t pikendab inimese elu ühe aasta võrra. Kuna riisikoogid on ümmargused nagu mündid, siis on ka ütlus, et mida rohkem sa neid sööd, seda rohkem rikkust sind uuel aastal ees ootab.
Lapsena tundus see lugu mulle muinasjutulisena. Mäletan eredalt, kuidas kujutasin ette, et iga lusikatäiega kasvan vanemaks ja rikkamaks. See soe supp, mida kogu perega uusaastahommikul koos sõime, on siiani üks mu soojemaid lapsepõlvemälestusi.
Kas mäletate esimest rooga, mille täiesti ise valmistasite? Kuidas see välja tuli?
:format(webp)/nginx/o/2025/05/29/16876069t1h1c6a.jpg)
Esimene roog, mille valmistasin, oli mandu – Korea pelmeenid. Nad sarnanevad natuke ravioolidele, aga me rullime õhukese taina lahti ja täidame selle hakkliha, tofu ja köögiviljade seguga. Kuna tegemine võtab kaua aega, valmistame neid tavaliselt suure koguse korraga. Mäletan, kuidas vaatasin pühade ajal ema ja tädisid pelmeene tegemas, ja lõin nendega kampa. Minu omad tulid konarlikud ja kohmakad, aga kui ma neid lõpuks maitsesin, oli tunne erakordne. Tõeliselt ilus mälestus.
Kas teil on mõni vanaema salanipp Korea koduköögist, mida siiani kasutate?
Koreas on üks piduroog nimega japchae, mida tehakse maguskartulitärklise nuudlitest koos köögiviljade ja lihaga. Tavaliselt jääb pidude järel japchae’d üle, aga vanaemal oli geniaalne nipp – ta surus ülejäägid kokku lapikuks pakiks ja külmutas need. Hiljem, kui kõht tühjaks läks, soojendas ta selle pannil praadides kiirelt üles. Ausalt öeldes maitseb see mulle siiani rohkem kui värskelt valmistatu. Nii et ma teen seda alati teadlikult natuke rohkem, et saaks hiljem sügavkülmast võtta.
Paljud seostavad Korea kööki kimtši ja BBQ-ga. Mida soovitaksite uudishimulikule kokandussõbrale, kes tahab avastada vähem tuntud ja üllatavamaid roogasid?
Soovitaksin proovida naengmyeon’it – külma nuudlirooga, mida serveeritakse jääkülma veiselihapuljongiga. Puljong kooritakse rasvast täiesti puhtaks ja serveeritakse jääga. Mind üllatas, kui võõras tundub paljudele välismaalastele külma supi söömine, aga Koreas on see üks suve lemmiktoite. Üks kausitäis naengmyeon’it jahutab ka kõige kuumemal päeval.
Kui võrdlete Eesti ja Korea toidukultuuri, siis kas märkate sarnasusi?
Jah! Koreas on roog nimega sundae, mis on väga sarnane Eesti verivorstile. Mõlemaid tehakse nii, et täidis topitakse seasoolde, ja mõlema põhiline koostisosa on seaveri. Kas pole mitte põnev? Kuigi meie riigid on teineteisest nii kaugel, on meil ikkagi väga sarnased toidud välja kujunenud. Sellised kulinaarsed kokkulangemised üllatavad mind alati.
Kas mõni kohalik maitse või toiduharjumus on teid Eestis üllatanud?
Jah, kindlasti – idandatud rukkiterad ja rukkijahu! Koreas kasutame enamasti otra või nisu, nii et mind üllatas, kui mitmekülgne on rukkikasutus Eestis. Seda kasutatakse mitte ainult leivas, vaid ka magustoitudes ja isegi jookides! Olin tõeliselt hämmastunud, kui sügava maitse ja mitmekesise rukkipõhiste roogade maailmaga ma siin tutvusin. Isiklikult olen rukkimaitsesse armunud.
Kas teie arvates saaks Eesti traditsioonilisi toidu koostisosi, näiteks rukkileiba, rukkijahu või kohalikke marju Korea maitsetega ühendada, et midagi uut ja huvitavat luua?
Väga põnev küsimus! Esimene idee, mis mulle pähe tuli, oli bulgogi-võileib Eesti rukkileivaga. Arvan, et marinaadis küpsetatud Korea veiseliha rikkalik, umamine maitse sobiks suurepäraselt rukkileiva maalähedase sügavusega. Pean seda kohe proovima!
Milline on olnud kõige ootamatum või veidram toidutrend, mida olete proovinud või millest hoopiski keeldunud?
Üks unikaalne toit, mida ma Eestis proovisin, oli sült. Koreas usume, et želatiin on nahale kasulik, nii et sööme seda sageli ilupõhjustel. Aga sült, külm lihatarretis, oli mulle midagi täiesti uut. Üllataval kombel meeldis see mulle väga. Sellel oli omamoodi mõnus tekstuur ja ma lihtsalt pidin seda juurde võtma!
Kui saaksite eestlastele õpetada vaid ühe Korea roa valmistamist, siis milline see oleks ja miks?
Valiksin gimbap’i. See on roog, kus riis ja erinevad täidised rullitakse merevetikalehe sisse ja lõigatakse siis ampsusuurusteks tükkideks. See on toitainerikas, mugav ja lõputult kohandatav – täida, millega iganes soovid. See on lihtne, nutikas ja rahuldust pakkuv.
Milline on teie isiklik toidufilosoofia? Mida tähendab hea toit?
Minu jaoks on toit palju enamat kui lihtsalt midagi, mida me sööme – see on rõõmu allikas. Rõõmu saab tunda toidule mõeldes, toitu valmistades, süües ja jagades. Toit annab mulle energiat ja emotsionaalset vastupidavust. Usun, et hea toit sünnib headest koostisosadest ja rõõmsast südamest.
Kuna olete ka sotsiaalmeedias väga populaarne, siis mis on kõige naljakam või ootamatum küsimus, mida jälgijad on Korea toidu kohta küsinud?
Korea toit näeb sageli väga punane välja, sest me kasutame palju tšillipulbrit. Aga mitte kõik punased road pole vürtsikad! Mult on küsitud: «Kuidas sa üldse suudad midagi nii teravat süüa?» Tegelikult on paljud punased toidud üsna mahedad ja täis maitseid, nad lihtsalt näevad teravad välja!
Ja lõpetuseks – mida soovitaksite toiduentusiastile, kes tahab alles hakata Korea köögiga tutvust tegema ja proovida midagi lihtsat, aga autentset kodus?
Soovitaksin bulgogi’t – see on õhukeseks viilutatud veise- või sealiha, mida marineeritakse sojakastmes, seesamiõlis ja köögiviljadega. Seda on lihtne valmistada, see on maitsev ja suurepärane viis kogeda Korea köögi sügavust ka väljaspool grillitud liha maailma.