Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

ETTEVAATUST Neid pea igas aias kasvavaid lehti ei tohi süüa

Pilt on illustreeriv.

Rabarber on igakevadine delikatess, millest saab valmistada hulga imemaitsvaid roogi, ent mille lehtedest tasuks täie tõsidusega eemale hoida.

Rabarber on kevadine ja varasuvine taim, millest saab valmistada palju maitsvat moosi ning maitsvaid jooke ja küpsetisi. Söögi tegemisel kasutatakse rabarberivarsi, mitte kunagi lehti, sest need on mürgised. Rabarberilehtede tipud sisaldavad rohkesti antrakinooni ja oksaalhapet, mistõttu need ei sobi inimeste ega loomade toiduks. 

Oksaalhape võib kehas moodustada kaltsiumoksalaadi kristalle, mis ladestuvad neerudesse, põhjustades neerukivide teket ja raskematel juhtudel neerupuudulikkust. Antrakinoonide täpne roll rabarberilehtedes pole teadusmaailmale veel täielikult selge, ent paljud uuringud on näidanud, et neis sisalduvad ühendid võivad​ põhjustada seedetrakti ärritust ja neerukahjustusi.

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles