Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

ENNEOLEMATU Eesti kokk jagab omanäolist külmsuitsusteigi retsepti

Marko Kokmann.

Tunnustatud kokk ja Nõo Lihatööstuse tehnoloog Marko Kokmann pakub erilist grilliretsepti, mis on valmistatud Eestis ja teadaolevalt ka mujal maailmas ainulaadsest külmsuitsusteigist.

Kui planeerid grillipidu või perekondlikku koosviibimist, tasub proovida värvilisi grillvardaid külmsuitsusteigi ja köögiviljadega. Lihtne, kuid efektne roog pakub maitsvat vaheldust tavapärasele grillimenüüle ning on ühtlasi pilkupüüdev.

Koostisosad:

• 2 külmsuitsusteiki

• 1 terve paprika

• 250 g kirsstomateid

• Piri-piri või muud tšillikaunad (soovi korral)

• Muud lisandid vastavalt inspiratsioonile (suvikõrvits, mugulsibul, porrulauk vms)

Mop-kastme koostisosad:

• 30 g sojakastet

• 1 küüslauguküüs

• 5 g värsket ingverit

• 10 g toiduõli

• 20 g BBQ-kastet

Valmistamine:

  1. Lase külmsuitsusteikidel enne küpsetamist umbes 30 minutit toatemperatuuril puhata – nii avaneb liha täismaitsebukett. Lõika seejärel steigid, paprika ja teised valitud lisandid ühtlase suurusega kuubikuteks ning torka need vaheldumisi vardasse.
  2. Valmista mop-kaste, segades omavahel peenestatud küüslaugu, riivitud ingveri, sojakastme, toiduõli ja BBQ-kastme. See maitsekombinatsioon loob lihale täiusliku glasuuri. Eelsoojenda grill umbes 180 kraadini. Aseta liha ja aedviljadega varras kuumale restile ning grilli avatud kaanega 10–15 minutit, kuni liha on oma küpsusastme saavutanud. Mõni minut enne liha grillilt eemaldamist pintselda seda hoolega mop-kastmega – see loob ahvatleva läike ja rikastab maitseid.
  3. Külmsuitsusteigid on loodud puhaste maitsete austajatele – see ei sisalda mingeid kunstlikke lisandeid. Need sobivad nii suvisteks grillipidude tipphetkedeks kui ka talvisteks õdusateks õhtusöökideks, olgu need valmistatud ahjus või pannil.
  4. Tõelise grillisõbrana võid nautida seda unikaalset külmsuitsusteiki ka tervena küpsetatult, sest toob nii esile liha täiusliku maitse. Selleks määri liha lõikepinnad õhukese toiduõli kihiga, vältimaks kleepumist. Pruunista steiki kuumal grillil või pannil mõlemalt poolt ligikaudu 5 minutit, kuni tekib kaunis kuldpruun koorik. Seejärel aseta liha grilli soojendusrestile või ahju ning küpseta madalamal temperatuuril (umbes 150 °C juures) veel 25 minutit. Lase maitsetel omavahel harmoneeruda – nii muutub liha erakordselt mahlaseks ja õrnaks.
Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles