/nginx/o/2025/06/04/16894385t1hc5f1.jpg)
Restoranis einestamine pole pelgalt toiduelamus – see on ka sotsiaalne kokkulepe, mille raames ootavad ka teenindajad klientidelt teatavat etiketi järgimist. Restorani etiketikonsultant Salar Sheik avaldab, milline kliendi tegevus on kelneri suhtes kõige ebaviisakam.
Sheiki sõnul on probleemiks tegevus, mis esmapilgul tundub täiesti süütuna. Mis see on? Erinevate soovide ja tellimuste ühekaupa esitamine. «Ühekaupa tellimine tähendab, et klient esitab oma soovid ükshaaval – kui kelner toob ühe asja, siis tuleb kohe uus soov,» selgitas Los Angeleses tegutsev etiketinõustaja Sheik väljaandele Fox News Digital. «Niimoodi lihtsalt jooksutad teenindajat. Palju parem on kõik soovid korraga esitada.»
Kas sul on kiire? Anna sellest kohe teada
Kui sul on kiire ja soovid tellimuse kiiresti sisse anda, ei pea seda tegema nipsakalt või järsult. Sheiki sõnul piisab viisakast märkusest: «Pole vaja detailselt põhjendada, piisab näiteks lausest: ‹Mul on natuke kiire.›»
Arve ootamine – kuidas toimida?
Teenindajaga, kes on pärast viimast ampsu justkui õhku haihtunud, on kokku puutunud enamik meist. Mida teha? «Parim viis kelneri tähelepanu saada, on silmside ja kerge viipamine,» selgitab Sheik. «Sõrmenips võib filmides tunduda efektne, aga tegelikkuses mõjub see üleolevalt ja solvavalt.»
Tellimus ei vasta ootustele. Kas süüdi on kelner?
Paljud kliendid eeldavad, et kui toit on vale, on kelner eksinud – eriti kui tellimust üles ei kirjutatud. Kuid restorani masinavärk on kordades suurem ja keerulisem kui üks kelner ning viga võis tekkida kuskil mujal tööahelas.
«Kliendil tuleks meeles pidada, et köögis võib nii mõndagi juhtuda. Kelner on vahendaja sinu ja köögi vahel,» rõhutab Sheik. Ta soovitab vea korral läheneda pehmelt ja mitte võtta olukorda isiklikult.