:format(webp)/nginx/o/2025/06/05/16895752t1h0632.jpg)
Toiduohutusekspertide sõnul ei ole eelpestud kottidesse pakitud salatilehed kõige ohutum valik.
Pakendatud salat võib soodustada toidumürgitust põhjustavate, näiteks Salmonella perekonna bakterite elutegevust ja panna nad nii kiiremini paljunema.
Salatilehtede pesemiseks kasutatakse sageli tööstuslikke veevanne, kus lehed pestakse koos. Kui üks leht on saastunud, võib see protsessi käigus nakatada teisi. Eriti kui pesuvees pole piisavalt desinfitseerivat ainet, võib see põhjustada bakterite leviku kogu partiis.
«Kuigi tarbijad ootavad mugavust ja ohutust, on tegelikkus see, et eelpestud ning kottidesse pakendatud rohelised köögiviljad on endiselt üks kõige riskantsemaid kaupu toidupoes, sest kogu tarneahelas esineb saastumisoht,» ütleb toiduohutusekspert Darin Detwiler. Tema sõnul on pakendatud salatite puhul täheldatud suurt seost mitme toidumürgituse puhanguga.
Näiteks põhjustas O145 puhang Ühendkuningriigis 2024. aastal 211 haigestumist ja ühe surma, millel leiti seos pakendatud salatilehtedega.
Salatilehed kasvavad maapinna lähedal ja võivad saastuda kastmisvee kaudu, mis on reostatud näiteks loomafarmide reoveega. Selline saastumine võib samuti viia kokkupuuteni ohtlike bakteritega, vahendab Food Poisoning News.
Kodune pesu ei pruugi tulemust anda
Kuigi võib tunduda, et salatilehtede kodus pesemine vähendab riski teket, ei pruugi see olla kõige mõttekam variant. Kui salat on juba saastunud, ei pruugi pesemine enam baktereid eemaldada. Selmet osta pakendatud salatit, eelista terveid salatipäid, mida on vähem töödeldud ja millel on seetõttu väiksem saastumisrisk. Säilita salatit temperatuuril alla 4°C, et vähendada bakterite kasvu. Poes pakendit valides väldi kahjustatud või lekkivaid pakendeid ning püüa olla kursis võimalike toiduainete tagasikutsumisega.