:format(webp)/nginx/o/2025/06/06/16898618t1h9357.jpg)
Proteiinibatoone on reklaamitud kui tervislikku ja toitvat vahepala kiire elurütmiga inimestele. Uued teadusuuringud seavad aga need suures koguses energiat ja valku sisaldavad vahepalad suure kahtluse alla.
Paljud proteiinibatoonid kuuluvad ultra-töödeldud toitude hulka, sisaldades kunstlikke magusaineid (nt sukraloos, erütritool), säilitusaineid ja tööstuslikke rasvu. Selliste toitude regulaarne tarbimine on seotud suurenenud südamehaiguste, II tüüpi diabeedi ja rasvumise riskiga, kirjutab Washington Post.
Hiljutine uuring näitas, et paljude turul olevate proteiinibatoonide valgu kvaliteet ei vasta soovituslikele standarditele, mis võib piirata nende tõhusust lihaste kasvatamisel.
Kuigi keskmine proteiinibatoon sisaldab kuni 25 grammi valku, näitas 1641 proovi hõlmav uuring, et keha omastab ainult umbes 47 protsenti «kõrge valgusisaldusega» märgistatud toodetes sisalduvast valgust. Põhjuseks on odavate valguallikate, sealhulgas kollageeni kasutamine. Oma roll on ka mitmetel teistel koostisosadel, mis raskendavad proteiini imendumist.
Lisaks sisaldavad paljud proteiinibatoonid:
- kunstlikke lõhna- ja maitsetugevdajaid ning värvaineid,
- hüdrogeenitud rasvu ja isoleeritud valke,
- suhkruasendajaid, mis võivad häirida seedimist,
- suures koguses soola ja varjatud suhkrut.
Briti teadlaste sõnul suurendab ületöödeldud toiduainete (mille hulka kuuluvad ka mõned proteiinibatoonid) regulaarne tarbimine rasvumise, diabeedi, südamehaiguste ja isegi soolevähi riski, vahendab tsn.ua.
Eksperdid soovitavad eelistada looduslikke valguallikaid - liha, mune, kala, kaunvilju - ja jätta patareid erandlikuks vahepalaks, mitte täisväärtusliku söögikorra regulaarseks asendajaks.
Proteiinibatooni valikul:
- loe koostisosade nimekirja ja väldi tooteid, mis sisaldavad tundmatuid või kuntslikke koostisosi;
- eelista naturaalseid koostisosi, vali batoonid, mis on valmistatud pähklitest, seemnetest või kuivatatud marjadest;
- kontrolli suhkru- ja kiudainesisaldust ning vali batoon, mis sisaldab vähem lisatud suhkruid, ent rohkem kiudaineid;
- jälgi, et proteiinibatoon sisaldaks vähemalt 10 grammi valku portsjoni kohta.
Allikas: health.com