Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Toidutargad õpetavad: kuidas muuta närbuvad ürdid väärtuslikuks maitseaineks

Pilt on illustreeriv.

Värsked puuviljad, köögiviljad ja ürdid võivad vahel tunduda raharaiskamisena, eriti kui need riknevad kiiremini, kui sa ootasid. Kui salatikimp närbub juba paar päeva pärast ostmist, võib tekkida kiusatus see lihtsalt minema visata. Sama saatus tabab sageli ka värskeid ürte. Kuid toidueksperdid soovitavad mitte kiirustada – on olemas lihtne ja kiire viis, kuidas ürtidele uus elu anda.

Toiduportaal Delish jagas nutikat nippi, kuidas pikendada värskete ürtide eluiga ja säilitada nende maitse. 

Kuidas päästa värsked ürdid?

Värsked ürdid säilivad külmkapis üks kuni kolm nädalat, ent ainult siis, kui neid hoitakse õigesti – puhtana, kuivana ja vajadusel kergelt niiske paberi sees. Kui ürdikimp hakkab närbuma, on aeg see kohe ära süüa või hoopis kuivatada. 

Tavaliselt seostatakse ürtide kuivatamist aeglase protsessiga ahjus või spetsiaalses kuivatis. Kuid Delishi eksperdid kinnitavad, et ürte saab kuivatada kiirelt ja tõhusalt ka mikrolaineahjus – ja see on üllatavalt lihtne.

Kiirkuivatus mikrolaineahjus

Delishi soovitusel tuleb võtta mikrolaineahjukindel taldrik ja katta see paberrätikuga. Seejärel aseta ürdid taldrikule ühtlase kihina, kata need teise paberrätikuga ja kuumuta mikrolaineahjus 20–30-sekundiliste intervallidega, kuni ürdid on piisavalt kuivad, et neid saab sõrmede vahel purustada.

Kui ürdid on täiesti kuivad, võib need purustada ja hoiustada õhukindlas anumas kas külmkapis või sahvris. Sellisel kujul säilivad need oluliselt kauem ning on käepärast, kui järgmine kord toidule maitset vaja lisada.

Kommentaarid
Tagasi üles