:format(webp)/nginx/o/2025/06/09/16909520t1ha516.jpg)
Kui keegi teab, kuidas pakkuda tõeliselt meeldejäävat magustoitu, siis on see Rootsi auhinnatud kondiiter Frida Bäcke – naine, kes valmistas 2024. aasta Nobeli pidusöögile desserdi. Tema jaoks ei seisne magustoit ainult maitses, vaid ka mõtestatuses ja läbimõeldud detailides. «Kui magustoit räägib lugu ja haakub kogu õhtusöögi meeleoluga, on elamus kordades tugevam,» ütleb Bäcke.
Frida Bäcke jagab seitset lihtsat, ent tõhusat nippi, kuidas serveerida magustoit, mis rõõmustab nii maitsemeeli kui ka südant.
1. Lähtu alati inimesest
Magustoidu planeerimisel tasub kõigepealt mõelda külalisele: kes ta on ja mida ta armastab. «Kui tead, et inimene armastab šokolaadi või näiteks lagritsat, siis kasuta seda teadmist. Ta tunneb, et oled teda päriselt märganud,» ütleb Bäcke väljaandele Leva&Bo.
2. Loo kogu õhtusöögiga haakuv tervik
Kui eine põhiosa on toekas ja rammus, võiks magustoit olla kerge ja värske – näiteks marjade ja puuviljadega pavlova. Kui õhtusöök on kergem, sobib sellele vastukaaluks just tummisem šokolaadidessert. «Magustoit peaks olema loogiline järg kogu menüüle,» soovitab kondiiter.
3. Kasuta hooajalisi maitseid
Bäcke usub, et iga aastaaeg pakub inspiratsiooni magustoidu valmistamiseks. «Talvel armastan kasutada tsitruseid – need on siis kõige aromaatsemad. Hooajalisi vilju on lihtne märgata ka poeriiulitelt: soodushinnad ja kampaaniad annavad häid vihjeid.»
4. Külm vedelik teeb kuklitaigna paremaks
Kui valmistad pärmitaignat, näiteks saiakeste tarbeks, siis kasuta sooja vedeliku asemel hoopis külma. «Kasuta külma vedelikku – nii jääb taigen elastsem, paremini töödeldav ja lõpptulemusena saad pehmemad, mahlakamad kuklid,» soovitab Bäcke. «Külm vedelik aitab säilitada gluteeni struktuuri.»
5. Alusta pigem varem kui hiljem
Mõne magustoidu puhul on kõige suurem viga jätta kõik viimasele hetkele. «Alusta juba paar päeva varem. Mõni magustoit, näiteks mousse-tort, vajabki mitut päeva, et maitsed saaksid areneda ja tort taheneks.»
6. Eelista pöördõhuga küpsetamist
«Kui soovid ühtlast tulemust, kasuta pöördõhurežiimi. Soojus jaotub paremini, küpsemine on stabiilsem ja saad ka visuaalselt ühtlasema tulemuse,» soovitab Bäcke.
7. Lihtsus võidab alati
«Inimesed hindavad lihtsust. Marjad, mis on maitsestatud näiteks vanilli, suhkrusiirupi või tilga rummiga, koos värskelt vahustatud koore või crème fraîche'iga – see on lihtne, aga lummav. Lisa kõrvale üks hea koogike ja magustoit on valmis.» Kondiiter rõhutab, et just lihtsad kooslused on need, mis sageli südamesse jäävad.