:format(webp)/nginx/o/2025/06/10/16911204t1h30ad.jpg)
Kui tahad vältida rauavaegust või seedetrakti probleeme, ära naudi kohvi kohe pärast sööki. Tark ei torma.
Limon kirjutab, et rasvaseid toite ei tohiks kohviga koos süüa, kuna see põhjustab järsu veresuhkrutaseme tõusu. Kui sul on olnud rammus lõuna- või õhtusöök ja sa loputad selle alla kohviga, tõuseb suhkrutase su kehas kaks korda.
Samuti pole soovitatav kohvi piimatoodetega kombineerida, kuna neis on palju kaltsiumi. Kofeiinil on aga omadus kaltsiumit imada ja seda kahjuks mitte positiivsel viisil. Kui jood kohvi piima või koorega, siis uhutakse kehast välja palju kaltsiumi.
Vältida tuleks ka jooke-toite, mis sisaldavad tsinki, kuna kohv takistab selle imendumist. Tsingirikkad on näiteks mereannid, liha, pähklid, seened.
Kofeiin takistab ka köögiviljades sisalduva raua imendumist. Seda konkreetset rauda leidub köögi- ja puuviljades ja teatud teraviljades. Eriti tähelepanelikud peaksid sel puhul olema taimetoitlased, kes oma toitu kohvi kõrvale naudivad, vahendab MTV Uutiset.
Soome sporditeaduste spetsialisti Pippa Lauka sõnul takistavad teatud toiduained raua imendumist. Laukka sõnul on levinud viga kohvi või tee joomine pärast sööki.
«Põhimõtteliselt ei tohiks kohvi või teed juua kahe tunni jooksul pärast söömist, sest see kahjustab oluliselt raua imendumist,» ütleb ta. Seedeprobleemide vältimiseks tasub oodata vähemalt tund.
Kohvis sisalduvad tanniinid ja kofeiin võivad nimelt vähendada raua imendumist kuni 80 protsenti. See võib viia rauapuuduse sümptomiteni nagu kuiv nahk, kahvatus ja energia langus. Kohv stimuleerib maohappesisaldust ja gasestriini vabanemist, mis võib toitumise järgsel perioodil suurendada gastroösofageaalset refluksi või ebamugavust.