:format(webp)/nginx/o/2025/06/23/16947892t1h5446.jpg)
Ilus roosa hakkliha seostub meie peas värskusega ehk tegemist on toiduga, mida tohib tarbida. Kui hakkliha on aga muutunud halliks, viskame selle reeglina minema. Kas see on ikka õige käitumine? Saksa lihatööstuse eksperdi sõnul ei tähenda hall värvus alati, et liha tuleks ära visata.
Miks hakkliha halliks muutub?
«Liha värvi määrab lihas leiduv rauda ja hapnikku siduv valk müoglobiin,» selgitab Saksamaa lihunike liidu esindaja Axel J. Nolden väljaandele myHOMEBOOK. Kui müoglobiinis sisalduv raud on teatud kujul, annab see lihale kauni punase värvuse.
«Kokkupuude hapnikuga muudab müoglobiini keemilist koostist – toimub oksüdatsioon, mille tulemusel tekib metmüoglobiin. See pigment muudab liha hallikaspruuniks,» selgitab Nolden.
Ehk siis: liha halliks tõmbumine on loomulik keemiline protsess, mis ei tähenda automaatselt riknemist.
Kas hall hakkliha on ohutu?
Nolden kinnitab, et halli hakkliha söömine ei ole iseenesest ohtlik, ent tarbija peaks usaldama oma meeli. Kui liha lõhnab ebameeldivalt või tundub kahtlane, tuleks see kindlasti ära visata. Samuti rõhutab ekspert, et ohutu tarbimise eelduseks on korralik säilitamine.
Kuidas hakkliha õigesti säilitada?
Saksa toiduministeeriumi soovitusel tuleks poekäigule kaasa võtta külmakott ning panna hakkliha viimasena ostukorvi, et külma-ahel säiliks võimalikult kaua. Kuumadel suvepäevadel on see eriti oluline, sest bakterid paljunevad toore liha sees väga kiiresti. Ilma jahutuseta võib hakkliha rikneda juba koduteel, mille tagajärjeks võivad olla toidumürgituse sümptomid nagu kõhulahtisus, oksendamine või kõhukrambid.
Liha värvus võib olla petlik
Nolden märgib veel üht huvitavat fakti: mõnes lihapoes kasutatakse spetsiaalset valgustust, mis toob toote värvuse paremini esile – nii võib liha poes tunduda punasem ja värskem kui kodus.