Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Säilita suvemagusust: kuidas hoida maasikad värskena kauem kui päev?

Pilt on illustreeriv.

Maasikad on üks suve lemmikviljadest – olgu siis koogi peal, jäätisega või lihtsalt niisama. Kuid nende suurim puudus on lühike säilivusaeg. Selleks, et marjad ei rikneks juba mõne päevaga, tasub neid õigesti säilitada.

Maasikad tuleks ära tarbida ühe-kahe päeva jooksul pärast korjamist või ostmist. Kui soovid neid nõks kauem säilitada, hoiusta neid külmkapi köögiviljasahtlis, kuid ära pese neid enne sinna panekut, kuna niiskus ja muljumine soodustab riknemist.

Erinevalt paljudest teistest puuviljadest või marjadest – kuigi botaanilises mõttes ei ole maasikas mari –, ei järelküpse maasikad korjamise järel. Nende suur veesisaldus ja suhkrurikkus loovad soodsad tingimused bakterite ja hallituse kiireks arenguks. Kuna marjadel puudub kaitsev kest, riknevad nad kergesti juba väikese surve tõttu.

Kas maasikaid peaks pesema soodaga?

Jah, ja seda vahetult enne söömist. Kui soovid vabaneda võimalike pestitsiidide jääkidest ja mustusest, leota maasikaid umbes 15 minutit vees, mille sisse on lahustatud söögisoodat. Seejärel loputa need puhta veega ja kuivata ettevaatlikult.

Kuidas maasikaid sügavkülmutada?

Kui soovid maasikaid pikemalt säilitada, on parim lahendus nende külmutamine – nii püsivad need head kuni 6–8 kuud. Selleks pese ja kuivata marjad hoolikalt, eemalda rohelised osad ning külmuta need esmalt eraldi, näiteks kandikul, et need üksteise külge ei kleepuks. Seejärel võid need ümber tõsta suletavasse kilekotti või karpi. Külmutatud maasikad sobivad ideaalselt smuutidesse või küpsetamiseks.

4 levinumat viga maasikate säilitamisel

  1. Maasikate pesemine enne hoiustamist, kuna vesi kiirendab hallituse teket. Pese marju alles vahetult enne söömist.
  2. Maasikate jätmine originaalpakendisse. Enamasti müüakse maasikaid karpides, kus need on üksteise peal. Säilitamiseks laota need madalale taldrikule või laiale anumale, et maasikad üksteise peal ei oleks.
  3. Vale temperatuur. Maasikatele sobiv säilitustemperatuur on 4–7 kraadi. Liiga kõrge või madal temperatuur rikub marjade maitse ja tekstuuri.
  4. Õhukindel hoiustamine. Plastkarpidesse või õhukindlatesse anumatesse suletud marjad hallitavad kiiremini. Eelista hingavat keskkonda.
Kommentaarid
Tagasi üles