Hirveliha hariliku šampinjoni ja Bloody Mary kastmega

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirveliha hariliku šampinjoni ja Bloody Mary kastmega
Hirveliha hariliku šampinjoni ja Bloody Mary kastmega Foto: Sony Entertainment Televison

Juunis näidatakse taas Sony Entertainment Televisioni ekraanil võistkondade kulinaarseid oskusi proovile panevat telesõud «Minu köök on parim». Eelmisel nädalavahetusel jagasid kohtunikud kõrgeid punkte Melissa ja Pauli valmistatud eelroale ja ka põhiroale, milleks oli keskmiselt küpsetatud, mahlane hirveliha.

Kogus: 4 inimesele

Koostisained

100 g peeneks viilutatud peekonit
80 g võid, toatemperatuuril
2 küüslauguküünt, hakitud
meresool ja värskelt jahvatatud must pipar, maitsestamiseks
4 harilikku šampinjoni (suured šampinjonid)
4 x 160 g hirveliha
peale pritsimiseks oliiviõli

bloody mary:
150 ml värsket tomatimahla
60 ml viina
näputäis jahvatatud põõsastomatit
2 pritset tabasco kastet
1/2 tl sidrunimahla
4 väikest selleripulka, kaunistuseks

Valmistamine

1. Eelkuumuta ahi 190 kraadini.

2. Sega väikeses kausis peekon, või, sool ja pipar.

3. Aseta seened küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile nii, et seene ülemine pool jääks alla. Jaga võisegu seente peale laiali. Küpseta umbes 20-25 minutit või kuni seened on pehmed ja peekon on kergelt krõbe.

4. Hirveliha valmistamiseks pritsi liha kergelt oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta paksemapõhjaline praepann. Aseta lihatükid pannile, prae tugeval temperatuuril mõlemad pooled kiirelt läbi kuni lihakoor jääb pruunikas ja pisut krõbe. Vähenda temperatuuri ja küpseta liha mõlemalt poolt tasasel tulel veel 2 minutit. Eemalda liha pannilt ja lase kaetuna 5 minutit seista. Seejärel lõika liha paksudeks viiludeks, kuid jäta alumine osa läbi lõikamata, nii et lihatükk jääb lehviku-kujuline.

5. Bloody Mary valmistamiseks sega väikses kannus tomatimahl, viin, põõsastomat, Tabasco kaste ja sidrunimahl. Vala kokteil 4 pitsi. Serveeri koos selleripulgaga.

6. Aseta igale taldrikule seen, mille peale omakorda hirveliha. Kõrvale lisa pits Bloody Mary’iga.


Retsepti nipid
1. Hirveliha on taine ja see maitseb kõige paremini keskmiselt küpsetatuna. Üleküpsetamine muudab liha sitkeks.
2. Võid valmistada topelt koguse peekoni-küüslauguvõid. Aseta pool kogusest ristkülikukujulisele küpsetuspaberile ja rulli kokku. Seejärel aseta võisegu külma või sügavkülma ning kasuta näiteks pasta, risoto, kartulipudru valmistamisel või serveerida ahjukartulitega, grillitud kala või lihaga.

Üldised nipid
1. Kui soovid eriti tugevamaitselist kastet, lisa Bloody Mary kokteilile ½ tl töödeldud mädarõigast.
2. Liha praadima hakates veendu, et pann oleks kuum. Kui see pole piisavalt kuum, siis liha hakkab aurama ja haudub ning ei omanda karamelliseeritud, pruunikat välimust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles