Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

«Minu köök on parim» võitjate retsept: kalmaarid aioli kastmes

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marina Lohk
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalavahetusel krooniti saate «Minu köök on parim» esimese hooaja võitjad, kelleks osutusid lapsepõlvekallimad Veronica ja Shadi. Toome teieni võitjapaari finaalis valmistatud eelroa retsepti.
 

Kel huvi, saab Veronica ja Shadi suviselt kerge ja maitsva eelroa kodus või grillpeol ise järgi proovida.

Kalmaarid rukola ja aioli kastmega

Neljale

Koostisosad

  • 300g värsket rukolat
  • 2 tl oliiviõli
  • sidrunikoort
  • hakitud peterselli ja tšillit
  • sidruniviilud

Aioli kaste

  • 1 küüslauk
  • 2 tl oliiviõli
  • meresoola
  • 2 munakollast
  • 375ml oliiviõli (Extra Virgin)
  • 1 spl sidrunimahla
  • ½ tl Cayenne’i pipart
  • värskelt jahvatatud valget pipart

Kalmaarid marinaadis

  • 6 värsket kalmaarirõngast, puhastatud ja lõigatud 3 cm suurusteks tükkideks
  • 1 sidruni koor
  • 1 peeneks hakitud keskmine punane tšilli
  • 1 peeneks hakitud küüslauguküüs
  • 1 spl peeneks hakitud värsket peterselli
  • 2 spl oliiviõli


Valmistamine

Kalmaaride marineerimiseks sega kõik koostisained kausis segamini. Kata kauss ning aseta vähemalt 20 minutiks külma.

Aioli kastme valmistamiseks koori küüslaugult pealmine koor ning lõika ära vars. Piserda küüslauk oliiviõliga ja mähi fooliumisse. Seejärel aseta küüslauk küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ca 20 minutit või kuni küüslauk on keskelt pehme. Jahuta pisut. Pigista küüslaugu viljaliha koortest välja ning aseta blendrisse. Maitsesta soolaga. Lisa munakollased ning sega segamini. Lisa oliiviõli. Blenderda veel, kuni segu muutub kohevaks. Lisa sidrunimahl, Cayenne’i ja jahvatatud valge pipar.

Aja pann kuumaks. Küpseta kalmaare, kuni nad tõmbuvad keerdu ning muutuvad läbipaistmatuks.
Sega rukolale juurde õli. Maitsesta soola ja pipraga.

Serveerimiseks jaga rukola neljale taldrikule, aseta peale kalmaar. Raputa peale sidrunikoort, peterselli ja tšillit. Serveeri koos väikses nõus oleva aioli kastmega.


Mõned nipid

Kui sul on piisavalt aega, hoia kalmaare mitu tundi külmkapis marinaadis. Nii jõuab marinaad piisavalt imenduda ning maitsed tulevad paremini esile.

Suvel võib kalmaare ka õues grillida. Selleks aseta grillile lame alus, millele omakorda kalmaarid.
Aioli kastme võib valmis teha päev varem. Hoia kaste kaetuna külmkapis. Eksperimenteerida võib ka maitsestamisega, nt võid kasutada sidruni asemel laimikoort või segada juurde erinevaid ürte või anšooviseid.  

Tagasi üles