Eelmisel nädalavahetusel krooniti saate «Minu köök on parim» esimese hooaja võitjad, kelleks osutusid lapsepõlvekallimad Veronica ja Shadi. Toome teieni võitjapaari finaalis valmistatud eelroa retsepti.
«Minu köök on parim» võitjate retsept: kalmaarid aioli kastmes
Kel huvi, saab Veronica ja Shadi suviselt kerge ja maitsva eelroa kodus või grillpeol ise järgi proovida.
Kalmaarid rukola ja aioli kastmega
Neljale
Koostisosad
- 300g värsket rukolat
- 2 tl oliiviõli
- sidrunikoort
- hakitud peterselli ja tšillit
- sidruniviilud
Aioli kaste
- 1 küüslauk
- 2 tl oliiviõli
- meresoola
- 2 munakollast
- 375ml oliiviõli (Extra Virgin)
- 1 spl sidrunimahla
- ½ tl Cayenne’i pipart
- värskelt jahvatatud valget pipart
Kalmaarid marinaadis
- 6 värsket kalmaarirõngast, puhastatud ja lõigatud 3 cm suurusteks tükkideks
- 1 sidruni koor
- 1 peeneks hakitud keskmine punane tšilli
- 1 peeneks hakitud küüslauguküüs
- 1 spl peeneks hakitud värsket peterselli
- 2 spl oliiviõli
Valmistamine
Kalmaaride marineerimiseks sega kõik koostisained kausis segamini. Kata kauss ning aseta vähemalt 20 minutiks külma.
Aioli kastme valmistamiseks koori küüslaugult pealmine koor ning lõika ära vars. Piserda küüslauk oliiviõliga ja mähi fooliumisse. Seejärel aseta küüslauk küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ca 20 minutit või kuni küüslauk on keskelt pehme. Jahuta pisut. Pigista küüslaugu viljaliha koortest välja ning aseta blendrisse. Maitsesta soolaga. Lisa munakollased ning sega segamini. Lisa oliiviõli. Blenderda veel, kuni segu muutub kohevaks. Lisa sidrunimahl, Cayenne’i ja jahvatatud valge pipar.
Aja pann kuumaks. Küpseta kalmaare, kuni nad tõmbuvad keerdu ning muutuvad läbipaistmatuks.
Sega rukolale juurde õli. Maitsesta soola ja pipraga.
Serveerimiseks jaga rukola neljale taldrikule, aseta peale kalmaar. Raputa peale sidrunikoort, peterselli ja tšillit. Serveeri koos väikses nõus oleva aioli kastmega.
Mõned nipid
Kui sul on piisavalt aega, hoia kalmaare mitu tundi külmkapis marinaadis. Nii jõuab marinaad piisavalt imenduda ning maitsed tulevad paremini esile.
Suvel võib kalmaare ka õues grillida. Selleks aseta grillile lame alus, millele omakorda kalmaarid.
Aioli kastme võib valmis teha päev varem. Hoia kaste kaetuna külmkapis. Eksperimenteerida võib ka maitsestamisega, nt võid kasutada sidruni asemel laimikoort või segada juurde erinevaid ürte või anšooviseid.