Eesti Maaviljeluse Instituut sai Euroopa Liidult ligi 14 miljonit krooni toetust projektile, milles teadlased analüüsivad toidukvaliteediga seotud riske ning töötavad välja lahendused, kuidas Euroopas toodetud toit tervislikumaks muuta.
Eesti teadlased muudavad Euroopa toidu tervislikumaks
Eesti teadlased juhivad kolm aastat kestvat projekti Flavoure, milles osaleb 10 teadusasutust kuuest Euroopa riigist. Projekti eesmärk on hinnata toidu- ja söödakvaliteediga seotud riske ning saadud teadustulemusi toidutootmises kasutada, et toit tervislikumaks muuta.
Rahvusvahelises koostöös erialaste teadusasutustega arendatakse teadustegevust ja rakendatakse kõrgtasemel tehnoloogiaid, ühendades seejuures kohalike ja välisülikoolide teadmisi. Muuhulgas luuakse teadlaste võrgustik, suunatakse noorteadureid välisülikoolidesse ning laborante täiendõppesse.
Kuna ühel riigil jääb teadus- ja arenguvaldkondadega tegelemisel jõudu ja kompetentsust väheks, on Euroopa teadlaste koostöö toiduahelat puudutavatel teemadel väga oluline, ütles projekti koordinaator, maaviljeluse instituudi osakonnajuhataja Marge Malbe. «Projekti lõppeesmärk on tagada tervislikum toit igale eestimaalasele.»
Euroopa Liidult saadud toetusraha eest ostetakse ühtlasi maaviljeluse instituudi Juuliku teaduslaborisse uurimistööks vajalikud molekulaar-bioloogilised laboriseadmed.
Projekti kuuluvad Eestist Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli teadlased, samuti teadlased Leedu, Soome, Rootsi, Bulgaaria ja Hispaania kõrgkoolidest.