Kesksuvi ja loodus kutsuvad – ka piknikule. Sisustuskaupluse-showroom’i NORR11 kokandushuvilised eestvedajad, Edvard Mihkelsaar ja sisekujundaja Helen Kolks katsid mereranda võrratu piknikulaua.
Piknikule!
Suviselt kerge suitsukalasalat, lõhe maasikasalsaga, maasikamuffinid, sardiinipirukad, rõõsa suvekokteil – vaid pisut kokkamist, et piknikulina ahvatlusteküllane saaks. Muidugi tasub kesksuvel näksiks kaasa võtta ka kõike hooajalist värsket, olgu need maasikad, herned või soolakurgid, soovitavad Helen Kolks ja Edvard Mihkelsaar rohelusse einestama minejale.
«Hea, kui saate näiteks salatid ja ka muu põnevamatesse purkidesse panna,» nimetavad mõlemad piknikule toidu kaasavõtuks ja serveerimiseks mugava ning silmale ilusa variandi. Samuti võiks end varustada pehmete patjade, tekkide, väikeste laudade ja õhtuseks ajaks ka küünlalaternatega, mis teevad olemise mõnusaks ja õdusaks.
Disainer lisab, et kui vähegi võimalik, pakkige kaasa ka ehtsad nõud ning miksige loominguliselt näiteks retrostiili ja skandinaavialikult tüünet joont. Tulemuseks võib olla vahva disainipiknik.
---------------------------------------
Graavilõhe maasikasalsaga
Graavilõheks:
• roogitud lõhefileed
• maitse järgi meresoola
ja suhkrut
• veidike sidrunimahla
• värsket tilli
Maitsesta lõhefilee soola, suhkru ja sidrunimahlaga, raputa peale tilli. Lase jahedas vähemalt 5 tundi seista. Enne serveerimist lõika õhukesed viilud.
Maasikasalsaks:
• 0,5 kg maasikaid
• 3–4 sl ketšupit
• veidi nelgipulbrit ja soola
• veidi magushaput tšillikastet
Tükelda maasikad kaussi, maitsesta ja lisa kastmed. Sega läbi ja paku kohe koos lõhega. Pikniku tarvis pane salsa kergesti suletavasse purki. Kala ja salsaga sobib ka tume ciabatta.
Sardiini-fetapirukas
• 0,5 kg pärmilehttainast (sobib ka tavaline)
• 1 konserv sardiine vees või õlis
• maitse järgi kappareid
• 250 g fetajuustu
• 1 väiksem baklažaan
• 1 muna
• 1 dl piima
Valmistada võib suure plaadipiruka või pisemad pirukad. Laota tainas ahjupannile või vormi. Aseta peale õhukesed baklažaaniviilud, purustatud sardiinid, samuti kapparid ja purustatud feta. Lõpuks vala peale muna-piimasegu. Küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni pirukas on kuldpruun.
Linnamehe värske Taani kalasalat
• 500 g valget suitsukala (soovitatavalt turska)
• veidi sidrunimahla
• 1 suur Granny Smithi õun
• 3–4 värsket hapukurki
• kastmeks 100 g 10% hapukoort
• 5 sl lahjat majoneesi
• maitse järgi sinepit ja wasabi kastet
Puhasta suitsukala kaussi, lisa veidi sidrunimahla. Tükelda õun ja hapukurgid, sega kaste. Sega salat kokku. Pikniku tarvis pane salatimass kihiti kastmega suurde suletavasse purk – mugavam kaasa võtta.
Suvekokteil
• pudel roosat veini
• purk Sprite’i
• veerand pudelit Schweppesi toonikut
• veidi sidruni- või laimimahla
• jääkuubikuid
Sega komponendid rohke jääga, kaunista suvelilledega ja naudi koos maasikatega.
Maasikanupsikud
• 50 g pehmet võid
• 50 g suhkrut
• 1 muna
• 50 g (kergitusainega) jahu
• 1 tl küpsetuspulbrit
• 1 sl piima
• 50 g hakitud valget šokolaadi
• maasikaid, vaarikaid, kirsse vm
Kuue muffini saamiseks kahekordista koguseid.
Säti ahi 190 kraadile. Vahusta või ja suhkur. Lisa muna, jahu ja piim ning klopi segu ühtlaseks. Puista juurde šokolaad ja marjad. Vala muffinivormidesse ja küpseta 12–15 minutit.