Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Teistmoodi soolakurk ja kukeseenekaste

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Proovi igieestimaist suvesööki  kukeseenekastet Põhjaka mõisa kokkade õpetuse järgi ja värsket soolakurki nii, nagu Seto Tsäimaja pererahvas seda teeb. Kõrvale käib loomulikult värske kartul.
 

Värske soolakurk tsäimaja moodi

Seto Tsäimaja perenaine Laine Lõvi kasutab kurkide soolamiseks Värska mineraalvett, millega need jäävad eriti krõmpsud. Tsäimaja rahvas võtab mineraalvee otse puurkaevust, kuid sama tulemuse annab ka poe Värska Originaal.

•    1 kg kurke

•    1,25 l Värska Originaali

•    45 g jämedat soola

•    suur peotäis mustsõstralehti

•    1 terve küüslaugupea

•    terapipart

Pese kurgid hoolikalt ja lao soolamisnõusse. Pese mustsõstralehed ja küüslauk, lõika küüslauk risti pooleks ja aseta koos mustsõstralehtedega kurkide peale. Kalla mineraalvesi potti või ämbrisse, lisa sool ja sega, kuni sool on lahustunud. Kalla soolalahus kurkidele, pane peale raskus, et kurgid pinnale ei tõuseks. Lase ööpäev toatemperatuuril soolduda. Järgmisel päeval võib kurgid jahedasse tõsta, nii säilivad need kauem värsked.

Kukeseenekaste krõmpsu küüs­lauguga

Põhjaka kokkade kukeseenekastmele annavad erilise meki vein ja krõbedad küüslauguküüned.

•    300 g kukeseeni

•    1 suur sibul

•    2 küüslauguküünt

•    400 ml vahukoort

•    50 ml valget veini

•    värsket tüümiani ja tilli

•    soola ja musta pipart

Koori küüslauguküüned ja lõika peenteks viiludeks. Kuumuta laiemas potis õli ja rösti küüslauguviilud tasasel tulel kuldseks. Tõsta viilud vahukulbiga paberile nõrguma. Kui need on kuivad ja krõbedad, maitsesta soolaga.

Kastmeks puhasta kukeseened. Tükelda sibul kuubikuteks ja haki küüslauk peeneks. Kuumuta pannil õli ja prae kukeseened ilusaks kuldseks. Lisa sibul ja küüslauk ning prae koos seentega kergelt läbi, kalla pannile valge vein ja keeda pool minutit, kuni enamik veinist on aurustunud.

Lisa vahukoor ja keeda, kuni kaste on paraja paksusega. Lõpus lisa kastmele värske till ja tüümianilehed. Serveeri kastet värskete kartulite ja värske soolakurgiga. Krõbe küüslauk raputa kastmele vahetult enne serveerimist.

Märksõnad

Tagasi üles