Holistilise toitumise nõustaja ja Polli talu perenaine Marika Blossfeldt annab Kodukirja septembrinumbris nõu, kuidas kasutada erinevaid rasvaineid.
Millist õli kasutada praadimisel ja millist salatis?
Rasva või õli koostisosadest ning rasvhapetest oleneb, kas see sobib kergelt vokkimiseks, praadimiseks või hoopis ainult külmalt kasutamiseks. Nimelt sobivad praadimiseks kõige paremini rasvad ja õlid, milles on ülekaalus küllastunud rasvhapped, sest need on kõige stabiilsemad. Nende hulka kuuluvad kookosõli, searasv, või ja ghee ehk selitatud või.
Õlid, milles on ülekaalus monoküllastumata rasvhapped, on suhtelised stabiilsed ja need sobivad kergeks vokkimiseks ning küpsetamiseks. Tuntuim neist on oliiviõli, kuid samasse gruppi kuuluvad ka mandli- ja maapähkliõli.
Ainult külmalt kasutamiskes sobivad kõik õlid, milles on ülekaalus polüküllastumata rasvhapped. Need õlid on ebastabiilsed, sest rääsuvad väga kergesti. Sestap tuleks neid osta vaid tumedas klaaspudelis ja hoida alati külmkapis. Nende õlide hulka kuuluvad nisuidu-, kreeka pähkli, kõrvitsa-, päevalille- ja linaseemneõli.