Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Kummardus tindile

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Päevane tindisaak: Toomas Leedu püütud kaladest sündis kohapeal hõrk eine.
Päevane tindisaak: Toomas Leedu püütud kaladest sündis kohapeal hõrk eine. Foto: Aare Purk

Kui tuttav kalamees pakub värsket tinti või näete seda müügiletil, ärge kala eripärase lõhna pärast ära põlake. Kokk Toomas Leedu käis Pärnu lahel tinti püüdmas ja jagab oma tindivaimustust lugejalegi.

Esialgu ei tundunud kalameeste ettepanek Pärnu lahe jääle meritinti püüdma minna Georg Otsa spaa peakokale Toomas Leedule sugugi ahvatlev. Et pakane, jäine tuul ja oht triivivalt jääpangalt päästetuna uudistesse sattuda ... prrr. Ent kogenud kalamehed lubasid gurmaanlikku maitsenaudingut ja nii jäigi  kokanduslik uudishimu peale. 



Mees ladus kelgule kaasaskantava gaasipliidi, potid, pannid, serviisi ja kodus valmistatud safranirisoto. Seda kõike tahtmisest näidata kalameestele ka Leedu-moodi gurmaanlust.


«Kaldast eemale vantsida oli üle kilomeetri ja õngitsejaid paarisaja ringis,» pajatab kokk ehedat kalamehejuttu.



Kui auk jäässe puuritud, siis muudkui õng vette ja jälle välja, ikka uuesti ja uuesti ... «Peagi märkasid mu oskamatut rabelemist teised kalamehed ja puurisid ümbruse auke täis. Kogenematusest ehk jäidki mul vähemalt pooled tindid välja tõmbamata.



Ent kalaparv oli mu all ja võtmine jätkus. Käed külmetasid, aga kindaid kätte panna polnud mahti. Pärast pooltteist tundi panin õnge käest, et telefonikõnedele vastata,» räägib Leedu. See oli viga, sest kui ta õnge uuesti vette lasi, oli tindiparv juba läinud.



Kogu päeva saagiks jäi 41 tinti. Ilusad hõbedased, 15–20 cm pikkused kalad. Kokk kinnitab, et kui tindi lõhn ongi alguses pisut ebameeldiv, siis pärast puhastamist on tal kõige parem lõhn, mis kalal üldse olla saab – tint lõhnab nagu värske kurk. Küpsetatud tindil mingit iseäralikku maitset ei ole.



Kui kokk lõpuks jääaugu kõrvale püstitatud väliköögis tinte praadima asus, oli ümberkaudsete imestus suur. Kuid ekstreemsetes oludes taldrikult sooja sööki mekkides said ka kalamehed aru, et koka kaasakutsumine oli õige samm: kooslus imeheast tindist ja selle ümber krõbedaks koorikuks küpsenud õlletainast maitses jumalikult. 



Leedul ongi vaid üks soovitus: kui poe- või turuletil seda haruldast, väikese rasvasisalduse, kuid kõrge toiteväärtusega külalist kohtate, ärge jätke juhust kasutamata, vaid proovige kindlasti. Liiati on tint odavam kui tema teised lõheliste seltsi kuuluvad sugulased.


Muidugi kõlbab söögikatsetuseks ka meritindist pisut väiksem peipsi tint. Seda olevat kombeks praadida koos sisikonnaga, teab Leedu.



Tint õlletainas

Safranirisoto

•    2 mugulsibulat


•    3 küüslauguküünt


•    500 g risotoriisi


•    praadimiseks oliiviõli


•    veidi soola, safranit


•    200 ml valget kuiva veini


•    200 ml rõõska koort


•    veidi Parmesani juustu


•    köögiviljapuljongit või vett



Kuumuta hakitud sibul ja küüslauk segades paksu poti põhjas klaasjaks. Lisa riis, maitsesta safraniga ja kuumuta veel pisut. Lisa ka vein ja lase kuumutades vedelikul aurustuda. Puljongit mõõda hulka kulbitäite kaupa ja korda seda, kuni riisiterad on vedeliku endasse imenud. Lõpuks lisa rõõsk koor, mis annab kreemja maitse, ja hauta veel paar minutit. Vajaduse korral maitsesta soolaga. Juhul kui kasutad puljongi asemel vett, lisa osa soolast risoto tegemise alguses. Serveerides riivi peale Parmesani juustu.



«Abielukala» õlletainas


•    värsket tinti


•    praadimiseks oliiviõli


Õlletainaks


•    heledat või tumedat õlut


•    nisujahu


•    veidi soola, musta pipart



Sega õlletaina tarvis õlu ja jahu – tumeda õllega tuleb see maitsvam. Maitsesta soola ja pipraga. Tainas peaks jääma sellise konsistentsiga, et sinna kastetud sõrme ümber jääb kahe millimeetri paksune kiht.


NB! Sama tainast võib tarvitada ka näiteks räime puhul.


Puhasta tint peast ja sisikonnast ning eemalda noaga selgroog. Pane kaks tindifileed kõhtupidi kokku (nahk mõlemal väljaspool), kasta tainasse ja prae pannil oliiviõlis. Serveeri kuumalt koos safranirisotoga.

Tagasi üles