Otsid uut retsepti, mida tomatitega teha? Sadama turu perenaine Liina Karron teeb tomateid sisse Ungari stiilis.
Ungari moodi vekitud ehk tomatid purki
Oh seda külluseaega, kui aiad, hoovid ja turud värskest sügissaagist lookas. Eelmise talvega tühjaks saanud purgid tuuakse keldrist jälle kööki, retseptivihikud lüüakse lahti ja kesksuvel tasapisi alanud hoidistamise hooaeg võtab tõelise hoo üles.
Tunnistan ausalt, et armastan juba lapsepõlvest saati just neid kuulsaid ungarlaste vekitud tomateid, mistõttu olen siinse marinaadi maitseained spikerdanud just nimelt poodides müüdavatelt parima maitsega purkidelt. Tulemuseks marinaad, millel on pärast purgi avamist tomatitest vaat et rohkemgi lööki.
Retsept
• kirsstomateid või väiksemaid tomateid, võimalusel erivärvilisi ja -kujulisi
Marinaadiks:
• 1 l vett
• 2 sl 30% söögiäädikat
• 2 sl suhkrut
• 1,5 sl soola
• 1 tl sinepiseemneid
• 1 tl koriandriseemneid
• veerand tl köömneid
• veerand tl fenkoliseemneid
• 3 tera vürtsi
• 3 tera nelki
• 4 kadakamarja
• sellerilehti, tilliõisikuid
• iga purgi kohta 2 cm pikkune jupike peenemat mädarõikajuurt ja 3 cm pikkune jupp varssellerit
Kuumuta vesi potis keemiseni, lisa sool, suhkur, sellerivars ja vürtsid. Kuumuta madalal kuumusel 5 minutit, lisa äädikas ja tõsta marinaad tulelt. Steriliseeri purgid.
Kalla sellerilehed ja tilliõisikud kuuma veega üle. Pese tomatid ja torgi nendesse jämeda nõela või terava noaotsaga augud, see väldib hilisemat võimalikku lõhkikeemist. Jaga maitseained purkide vahel võrdselt (saad need potist kergemini kätte näiteks vahukulbiga).
Tõsta iga purgi põhja sellerileht, tilliõisik, jupp varssellerit ja mädarõigast. Lao tomatid purkidesse ja kalla marinaad peale nii, et vedelik täidaks purgid kaelani.
Kuumuta avatud purke suures potis vaikselt keevas vees 15 minutit, tõsta välja ja sule tihedalt. Tomatid säilivad jahedas keldris ületalve.