Eesti Toiduliit tutvustab oktoobris tumeda šokolaadi omadusi, toimeaineid ja mõistlikku tarbimist.
Millised on tumeda šokolaadi head omadused?
Viimastel aastatel on just tumeda šokolaadi söömine Eestis kasvanud, eelmisel aastal tarbiti ligi 2600 tonni šokolaaditahvleid, millest ligi 20 protsenti moodustab tume šokolaad.
Juuni lõpu seisuga on Eestis šokolaadi tarbimine võrreldes möödunud aastaga suurenenud umbes 4 protsenti ning seejuures on kiiresti kasvanud just tumeda šokolaadi söömine. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul soovib liit kampaania raames tutvustada tumeda šokolaadi toimeaineid, millest hõrgu maitse ja mõnusa lõhna kõrval on vähe räägitud. «Räägime kampaania vältel lahti šokolaadi koostisosad, ajaloo ja toimeained, et inimesed leiaksid üles just kõige kvaliteetsemad ja tervislikumad šokolaaditooted,» lausus Sirje Potisepp.
«Kindlasti ei lähtu meie kampaania klišeelikust arusaamast, et šokolaad teeb paksuks ning me ei soovi magusasõpradele moraali lugeda. Tahame rõhutada, et kuigi tumedas šokolaadis on palju positiivseid toimeaineid ja see maitseb hästi, ei tohi ära unustada ka mitmekesise, tervisliku ja tasakaalus toidusedeli olulisust ning mõistlikus koguses šokolaadi söömist,» lisas Potisepp. Uuringute kohaselt on organismi toetavaks koguseks päevas 2,5 grammi kakaod või siis 10 grammi tumedat šokolaadi.
«Just sügis- ja talvekuudel, mil energiat kipub nappima ning organism vajab viirushaiguste ennetamisel lisatuge, aitab tükike tumedat šokolaadi päevas tõsta tuju ja maandada stressi,» ütles Toiduliidu juht. Uuringute kohaselt aitavad tumedas šokolaadis peituvad flavonoidid toetada mõõduka ja regulaarse tarbimise korral organismi vastupanuvõimet haigustele ning maandada stressi.
Šokolaadi ajalugu
• Sõna «šokolaad» on arvatavasti pärit asteekide kasutatud sõnast xocolātl, mis tähendab kibedat vett.
– Maiad ja asteegid hindasid kakaouba väga kõrgelt ja kasutasid seda rahana, nii et sellest valmistatud «kibedat vett» said juua vaid ülikud.
• Terve ajaloo vältel on inimesed kakaod (šokolaadi olemuslikku koostisosa) kõrgelt väärtustanud ja see traditsioon kestab edasi ka täna.
• Tumeda šokolaadi peamised koostisosad on kakao ja suhkur.
Toiduliit rõhutab, et oluline on siiski šokolaadi mõistlikult tarbida
• Toidusedel peaks olema tasakaalus ning magusa tarbimine mõõdukas.
• Organismi toetavaks koguseks päevas on uuringute andmetel 2,5 grammi kakaod või siis 10 grammi tumedat šokolaadi.
• Kuna soovituslikult võiks magusa päevane piirkogus olla 2-4 portsjonit (1 portsjon on 10 g šokolaadi või 2 tl suhkrut), siis võib seda päevas süüa kuni 3 tükikest.
Mida suurem kakaosisaldus, seda positiivsema mõjuga organismile
• Tume šokolaad võib olla nii mõrumagus kui ka poolmagus. Selles on 35-75 protsenti kakaomassi.
• Piimašokolaad koosneb erinevas koguses kakaomassile lisatud kakaovõist, piimapulbrist, suhkrust ja maitselisanditest.
• Valge šokolaad ei sisalda üldse kakaomassi. Seda tehakse kakaovõist lisades piimapulbrit, suhkrut ja vaniljeekstrakti.
Toitumisteadlane Mai Maser tõi täpsemalt välja, millised on tumeda šokolaadi head omadused.
Šokolaadi energiasisaldus
• Tume šokolaad, milles on 70 protsenti kakaod, annab energiat 522 kcal (www.nutridata.ee).
• Tavaliselt on tükikese suurus 5-7 g kuni 10 g). Magusa päevaseks piirkoguseks 2-4 portsjonit.
• Kellele meeldib šokolaadiga maiustada, võiks seda süüa päevas kuni 3 tükikest. Siis tuleks teisi energiat andvaid magusaineid piirata.
Hea meeleolule
• Šokolaad aitab hoida ära stressi ja loob hea meeleolu, kuna stimuleerib nn õnnehormooni endorfiini teket.
• Šokolaadis olevad kakao flavonoidid ei muuda kehamassi indeksit šokolaadi mõõdukal tarbimisel. Küll aga on suurte koguste söömisel oht saada liigselt energiat.
Hea südamele ja vererõhule
• Tume šokolaad võib kaasa aidata kõrgenenud vererõhu alandamisele.
– Tume šokolaad mõjub veresoonte seina rakkudele lõõgastavalt, mille tulemusel laieneb veresoonte valendik ning alaneb kõrgenenud vererõhk.
• Tume šokolaad võib aidata vähendada südamehaiguste riski.
– Tumeda šokolaadi tarbimine vähemalt 14 päeva jooksul alandab kõrge vererõhu korral seda keskmiselt 5 mmHg.
• Tume šokolaad sisaldab flavonoide katehhiine, mis on antioksüdandid ja aitavad tugevdada südame ja veresoonte seinu.
– Katehhiinidel on ateroskleroosi pidurdav ja kolesteroolitaset alandava toime. Nii võib šokolaadil olla positiivne mõju südamehaiguste ennetamisel.
• 2. tüüpi diabeedi korral aitab tume šokolaad mõistlikul tarbimisel hoida kõikuvat veresuhkru taset stabiilsena.
Hea mõtlemisele
• Šokolaadis leiduv flavonoid epikatehhiin aitab hoida ajurakke, kuna soodustab kapillaarides verevoolu ja uute kapillaaride teket.
– Uuringute põhjal aitab tume šokolaad hoida ära eakatel aju degeneratiivseid muutusi ja hoida mälu värskena.
• Šokolaadis olev kofeiin kiirendab südame löögisagedust, teeb erksamaks ja energilisemaks.
– Šokolaadi 100 grammis võib olla sama palju kofeiini kui ühes tassis (1,25 dl) keskmise kangusega kohvis.