Uudne lahendus: kanalisatsiooniveega duši all käimine säästab suuri summasid

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dušš
Dušš Foto: SCANPIX

Üks Rootsi firma on toonud turule toote, mis taaskasutab vett ja hoiab seeläbi toote omanikule kokku märkimisväärse rahasumma aastas.  

Orbital Systemsi seadeldis, mis paigaldatakse vannitoa põrandasse, kogub kasutatud vee kokku, filtreerib selle ja saadab uuesti ringlusesse. Süsteemi paigaldatud sensorid kontrollivad vee puhtust pidevalt ja kui selgub, et see on juba liiga saastunud, lisatakse varudesse puhast, veel kasutamata vett. Loojate sõnul aitab leiutis leibkonnal kokku hoida enam kui tuhat eurot aastas ning kasutab 80 protsenti vähem elektrit ja 90 protsenti vähem vett kui senised lahendused, vahendab Daily Mail.

Samasugust pesemissüsteemi kasutatakse praegu rahvusvahelises kosmosejaamas, aga Maa majapidamistes pole lahendus veel kuigi levinud.

Loodussõbralikud lahendused pole siiani taskukohaste hindadega üllatanud ja ka Orbital Systemsi seadeldis pole ses suhtes erandiks: põrandasse paigaldatava juhtimissüsteemiga dušikomplekt maksab 4200, eraldiseisev kabiin aga 5200 eurot.

Esimesed säärased lahendused on Rootsis detsembrist alates juba kasutusel: sõjaväeosades ja hooldekodudes. Tagasiside on siiani positiivne.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles