Noore pere armas põhjamaine kodu Supilinnas

, Ajakiri Kodu&Aed
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sisustusblogijal Anul ja tema elukaaslasel Tormil on õnnestunud ühendada harmooniline ja moodne sisustus enda ja kahe poisipõnni toimeka argieluga. Kodu võitis konkursil «Kodu kauniks 2015» Hemtexilt tuhande euro suuruse põhjamaise kodu preemia.

Kes: Anu (31) ja Tormi (30) ning nende pojad Tobias (3) ja Oskar (10 kuud).

Mis: kolmetoaline korter (64 m²) nüüdisaegses kolmekordses kortermajas.

Kus: Tartus Supilinnas.

Tartu lähedalt pärit Anu ja põline tartlane Tormi on nüüdseks Supilinnas elanud juba viis aastat. Kui nad sealkandis ühist kodu otsima asusid, oli esimeseks sooviks leida korter väikeses armsas puumajas, aga pärast pikki otsinguid loobusid nad siiski sellest unistusest.

«Ootasime kokku umbes pool aastat, kuid sobivat pakkumist ei leidnud. Aga et Supilinn oma roheluse, vähese liikluse, jõe ning kesklinna lähedusega tundus siiski väga ahvatlev, otsustasime peagi valmivasse uuselamusse kortereid pakkuvale kuulutusele sattudes kompromissi teha,» meenutab Anu.

Suured muudatused, mugavam elu

Foto: AFP / Scanpix

Õnneks oli kortermaja ehitus alles algusjärgus, nii õnnestus neil Tormi arhitektist õe Raili Roometi abiga katusealuses korteris planeeringut oma soovidele sobivamaks muuta. «Suurim muudatus, mille esialgses planeeringus tegime, oli köögi viimine väikesest, 8 m² ruumist avara elutoa ühte otsa. Esialgu tundus see veidike riskantne, sest me ei kujutanud päris hästi ette, kas ja kuidas paberil väljamõeldud köök reaalses elus toimib – suurem osa köögiks planeeritud ruumi asus suhteliselt madala kaldlae all. Kui esialgu tundus võimatu sinna mahutada normaalsuuruses külmik, pliit, ahi ja kraanikauss, siis idee abil tekitada ruumi keskele köögisaar tundus see juba täitsa mõeldav,» meenutavad Anu ja Tormi kõige suuremaid muudatusi.

Ka maani ulatuvate akende ette kavandatud radiaatorid õnnestus neil vahetada mugavama lahenduse, põrandakütte vastu.

Foto: AFP / Scanpix

«Köögi toomine pisikesest, omaette ruumist suuremasse, avatud ruumi tasus kindlasti vaevanägemist. Mulle meeldib, et köök on nüüd elutoa kõrval – mõtteliselt eraldatud, kuid samas ikkagi osa ruumist, kus toimub suur osa tegevustest sel ajal, kui terve pere kodus on. Nii hea on süüa tehes teistega juttu rääkida või siis Tobiasel ja Oskaril silma peal hoida, kui nad mängivad,» kiidab Anu.

Magamistoas kasutati osavalt ära katusekorteri võlusid ning jäeti lagi katuseni avatuks – katuslagi lisab toale avaruse tunnet, ka õhku on nii ruumis rohkem. Magamistoa madalamasse, kaldealusesse ossa kavandati aga garderoob – korteris väga vajalik panipaik.

Värvid tulevad ja lähevad

Pärast ehitusprotsessi, mis tänu koostöövalmitele ehitajatele firmast Eviko ladusalt kulges, sai Anu lõpuks tegelema hakata kõige meeldivama tegevuse, sisustamisega. «Mäletan veel hästi, kuidas saime oma kodu võtmed ja tulime ühel pimedal novembriõhtul koos siia, kaasas üks pisike laualamp. Istusime selle valgel toanurgas maas ja mõtlesime, kuhu ja mida oleks vaja, et sellest tühjast korterist endale mõnus kodu sisustada,» meenutab Anu. «Kodu kujundamine on minu jaoks olnud väga meeldiv protsess, ilmselt seetõttu ongi see aasta jooksul juba väga palju muutunud: algul oli siin palju värvilisem, kuid sisustamise käigus leidsin tasapisi stiili, mis mulle ja õnneks ka Tormile meeldib,» lisab Anu.

Foto: AFP / Scanpix

Seinad said siin aga valgeks üleöö, kui Tormi Anule rõõmsa üllatuse tegi ja kord naise eemalolekut värvimistöödeks ära kasutas. «Osalt on nendes muutustes kindlasti «süüdi» ka sisustusblogi pidamine – olen pidevalt selles valdkonnas sees ning seetõttu tuleb ikka uusi mõtteid ja ideid, mida tahaks ellu viia,» lisab Anu.

Nimelt on ta väikeste laste kõrvalt juba üle kolme aasta tegelenud sisustusblogiga decordots.com, mis on kasvanud pisikesest hobist üsna suureks: blogil on nüüdseks juba tuhandeid jälgijaid üle kogu maailma. «Olen tegelikult õppinud hoopis geenitehnoloogiat, kuid sisustusvaldkond on mind alati paelunud. Blogipidamine ja viimasel ajal üha rohkem ka teiste kodude kujundamisel abiks olemine aitab mu sisekujunduskirge rahuldada,» räägib Anu.

«Kui peaksin meie kodu kujunduse paari sõnaga kokku võtma, siis ilmselt iseloomustaks seda kõige paremini lihtne ja minimalistlik Skandinaavia stiil. Mulle meeldib kujundamisel kasutada enamasti vaid paari värvi: valget, musta ning halli erinevaid varjundeid. Seda suhteliselt külma värvikooslust aitavad tasakaalustada sooja alatooniga puitpõrand, mõni heledamast puidust mööblitükk ning toataimed, mida meie kodus on üsna palju,» kirjeldab Anu võtteid, millega ta kodu võluvaks ja soojaks on kujundanud.

Kolm küsimust Anule ja Tormile:

Millist ideed sai kõige sujuvamalt teostada ning millega kõige rohkem rahul olete?

Köögi asukoha muutmine ja köögi planeering.

Mida teisiti teeksite?

Planeeriksime koju veel rohkem panipaiku – on hea, kui kõigel on oma koht ja enamik asju on silma alt ära. Siis on kergem koristada ja kodu üldmulje jääb rahulikum.

Mida soovitate teistele kodurajajatele?

Enne kodu kujundama hakkamist võtke aega, et teha selgeks, milline kujundusstiil teile meeldib ja millele toetudes sisustamisel valikuid teha. Tänu sellele on kogu protsess märksa kergem ja lõpptulemus saab harmooniline. Kui tundub, et jääte ühtse, läbiva stiili leidmisel hätta, ärge kartke nõu küsida.

Kommentaar: Konkursi «Kodu Kauniks 2015» kodužürii liige Maarja Siim, Hemtex:

Anu ja Tormi kodu on kaunis ja skandinaaviahõnguline. Hele ja neutraalne interjöör on siiski mõne värvinüansiga – näiteks lastetoas. Kodu üldmulje on stiilne ja läbimõeldud. Valgusküllane korter pakub oma neutraalsusega mänguruumi just mitmesuguste detailide kasutamiseks. Hemtexile on sellised interjöörid väga südamelähedased ning seetõttu osutuski just see hubane ja maitsekalt sisustatud korter «Põhjamaise kodu» auhinna vääriliseks.

Loe edasi ajakirja Kodu & Aed mainumbrist! Osta värske number ja vaata ka konkursi Kodu Kauniks 2016 osalemisinfot ajakirja kodulehelt.

Foto: Ajakiri Kodu&Aed

Ajakirja Kodu&Aed mainumbris:

Supilinna kodu värvikas vaikuses

Tekstiil õues nagu toas

Sisustustrendid 2016

Tee ise suvediivan ja päikesevari

Sirge puu vajab turvalist tuge

Me armastame kartulit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles